Noua grilă a salarizării din Educație va fi finalizată în următoarele două săptămâni, astfel încât pasul următor să fie o decizie politică în coaliție privind acest subiect, au spus aceleași surse la finalul întrevederii pe care a avut-o premierul Marcel Ciolacu cu sindicaliştii din federaţiile reprezentative din domeniu.
De asemenea, așa cum s-a anunțat deja, un proiect al Legii salarizării unitare urmează să fie finalizat şi prezentat pe data de 15 iulie.
La întâlnirea cu sindicaliștii au mai participat, alături de premier și de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca şi ministrul Muncii, Marius Budăi.
Marius Budăi s-a întâlnit personal cu sindicaliștii din sănătate
Vineri, 16 iunie 2023, Marius Budăi s-a întâlnit personal, în stradă, în fața Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu membrii Uniunii Naționale a Sindicatelor TESA din Sănătate, cu care a discutat despre nemulțumirile angajaților din domeniul sănătății. În prezent, social-democratul speră să ajungă rapid la un acord comun.
„Am fost și voi fi mereu deschis la discuții cu sindicatele, în vederea găsirii unor căi rezonabile pentru soluționarea revendicărilor acestora! Astăzi am coborât, din nou, în stradă, în fața Ministerului Muncii, pentru a discuta cu membrii Uniunii Naționale a Sindicatelor TESA din Sănătate, afiliată la Confederația Sindicală Națională Meridian”, a scris, vineri, Marius Budăi pe contul său de Facebook.
Unitatea Națională a sindicatelor TESA doresc rezolvarea inechităților salariale din sistem
Uniunea Națională a Sindicatelor TESA din Sănătate solicită eliminarea discriminării în cadrul noii legi a salarizării din sănătate pentru toate categoriile de salariaţi care au suferit ca urmare a aplicării Legii 153/2017, dar şi ca personalul nemedical din spitale să fie cuprins în Anexa Sănătate, în noua lege a salarizării, şi să nu mai fie separat de partea medico-sanitară.
De altfel, se cere să nu scadă niciun venit aflat în plată, în momentul intrării în vigoare a noii legi a salarizării, deblocarea posturilor în sistemul sanitar, ca sporurile în sănătate să fie raportate la salariile aflate în plată, dar şi acordarea voucherelor de vacanţă tuturor salariaţilor din sănătate prin plata acestora de la bugetul de stat.
Alte revendicări se referă la revenirea la indemnizaţia de hrană neimpozitată prin acordarea de carduri sau tichete de masă, actualizată la 40 de lei/zi; acordarea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase pentru toţi angajaţii unităţilor sanitare de mono specialitate în care activitatea se desfăşoară în condiţii de pericol – Pneumoftiziologi (TBC), Psihiatrie şi Boli Infecţioase şi introducerea drepturilor de acordare a sporurilor pentru tot personalul (medical şi nemedical) care lucrează în spitalele de acest tip şi în Regulamentul Sporurilor, clarificarea situaţiei structurilor de Managementul Calităţii (SMC), eventual introducerea în categoria de personal auxiliar-sanitar, având în vedere că au angajaţi şi medici, conform Ordinului 1312/2020.