Potrivit unui mesaj al USLIP Iaşi, „tabelele cu semnături vor fi trimise către: Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii, Camera Deputaților”. Personalul auxiliar din şcoli este format din secretari, administratori, bibliotecari, laboranţi, contabili, informaticieni etc. Aceştia sunt nemulţimiţi după ce la finalul anului trecut cadrele didactice au primit un spor de solicitare neuro-psihică de 10%, de care ei nu beneficiază, potrivit edupedu.ro.
Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi anunţă că „au fost deja notificate unitățile școlare din județul Iași în legătură cu intenția noastră de a iniția acțiuni în instanță pentru acordarea sporurilor cuvenite conform HG 34 din ianuarie 2018, la care sunt îndreptățiți angajații din zona personalului auxiliar și nedidactic.”
Sindicaliştii anunţă şi proteste:
„La nivel județean va fi organizată o acțiune de protest la Prefectura Iași pentru personalul auxiliar, profesorii de la CJRAE și personalul de conducere al unităților școlare, la o dată pe care o vom comunica ulterior”, potrivit mesajului citat.
Potrivit unei adrese trimise în teritoriu de preşdintele FSLI, Simion Hăncescu, pe 31 ianuarie la sediul Ministerului Educației Naționale a avut loc întâlnirea sindicatelor cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale, Ministerului Muncii și Justiției Sociale și Ministerului Finanțelor Publice. Sindicaliştii au reclamat problemele identificate în salarizarea personalului din educație, dar și nerespectarea unor prevederi ale Acordului încheiat la data de 29 noiembrie 2018, prin adoptarea O.U.G. nr. 114/2018.
Ministerele au fost reprezentate de secretari de stat, secretar general sau director. Care a fost concluzia pentru personalul auxiliar:
Nu se acceptă acordarea sporului de solicitare neuro-psihică pentru personalul didactic auxiliar. „Pentru această categorie socio-profesională trebuie să identificăm alte soluții care să conducă la creșterea veniturilor,” susţine Hăncescu.