Sindicaliştii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici Şi Mijlocii (FNGCIMM), instituţie care gestionează derularea Prima Casă, menţionează că în articolul 6 al legii privind darea în se specifică faptul că de la data comunicării notificării de dare în plată se stinge dreptul creditorilor de a se îndrepta împotriva codebitorilor, precum şi împotriva garanţilor reali şi personali, ceea ce se poate interpreta că în aceste cazuri creditorul nu va putea să execute nici garanţia acordata de stat pentru creditele Prima Casă.
„În asemenea condiţii, este doar o chestiune de timp până când băncile participante în program vor realiza că nu mai au nevoie de garanţia statului în actualele condiţii legislative în care nu pot încasa banii de la stat în cazul unui client care nu mai poate sau nu mai doreşte să-şi platească ratele aferente creditului“, se precizează într-un comunicat al Sindicatului Garantare.
CITIȚI ȘI Bancherii calculează cum pun pierderile în cârca viitorilor clienți
Sindicaliştii sunt de părere că aplicarea acestei legi ca afecta planurile a zeci de mii de români.
„După ce această lege va fi aplicată, este posibil ca programul Prima Casă să devină doar o pagină de istorie a creditării în ţara noastră“, precizează instituţia.
Condiţiile de acces al consumatorilor la creditele destinate achiziţionării de locuinţe se vor înăspri, atât în ceea ce priveşte cerinţele de suplimentare a garanţiilor şi de diminuare a valorii creditelor, cât mai ales în privinţa avansului solicitat, mai spun sindicaliştii.
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
CITIȚI în numărul curent al revistei Capital o analiză despre impactul opririi programului Prima Casă asupra pieței imobiliare.