UPDATE: OMV Petrom a trimis un punct de vedere, pe care îl prezentăm în cele ce urmează:
Am luat notă de scrisoarea deschisa a FSLI Petrol-Energie despre plângerile angajaților GSP. Am notificat contractorul GSP în legătura cu așteptările noastre ca această situație să se rezolve repede si ca drepturile angajaților să fie respectate. Ca beneficiar al serviciilor, ne preocupă aceste dificultăți si ne așteptăm ca diferendele sa fie rezolvate si ca activitățile să fie furnizate, în continuare, într-o maniera adecvată, cu respectarea integrală a Contractului Cadru pentru Servicii Integrate.
Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente Petrol-Energie (FSLI Petrol-Energie) ameninţă cu proteste de stradă în perioada următoare. Sindicaliştii acuză compania Grup Servicii Petroliere Offshore (GSP Offshore), contractorul OMV Petrom, că încalcă drepturile membrilor săi de sindicat.
„Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente Petrol-Energie (FSLI Petrol-Energie) continuă susţinerea faţă de membrii săi ale căror drepturi sunt încălcate constant şi flagrant în ultimul an de către contractorul OMV Petrom, Grup Servicii Petroliere Offshore (GSP Offshore), şi va organiza proteste de stradă, în perioada imediat următoare, în cazul în care situaţia drepturilor salariaţilor nu va fi urgent remediată.
Aceste pichetări sunt un nou pas pe care FSLI Petrol-Energie îl face ca urmare a indiferenţei GSP Offshore şi chiar a OMV Petrom, în calitatea sa de cedent, arătată faţă de disfuncţionalităţile raportate în mod repetat, precum achitarea cu întârziere a veniturilor datorate, amânarea plăţii tichetelor de masă pe o perioadă de aproape 6 luni, neplata orelor suplimentare şi a altor sume de bani datorate şi a primelor de performanţă”, transmit cei de la FSLI Petrol-Energie într-un comunicat de presă.
Ce acţiuni a întreprins până acum Sindicatul Naţional Petrom?
Potrivit sursei citate, programul de pichetări săptămânale constituie o continuare a acţiunilor iniţiate de Sindicatul Naţional Petrom, membru FSLI Petrol-Energie precum notificarea angajatorului, încercarea de a rezolva situaţia pe cale amiabilă în întâlnire comună propusă de sindicat, formularea mai multor adrese către Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa, care a întreprins controale şi verificări şi a dispus aplicarea unor sancţiuni contravenţionale, şi chiar înregistrarea de cereri de chemare în judecată împotriva celor care se fac vinovaţi de această situaţie.
„Nerespectarea în mod repetat de către contractorul GSP Offshore a legii şi a angajamentelor asumate prin contracte, inclusiv prin Contractul Colectiv de Muncă (CCM) aplicabil, refuzul de a respecta drepturile salariaţilor preluaţi de la OMV Petrom şi de a fi un partener real de dialog social pentru rezolvarea situaţiei angajaţilor, în ciuda acţiunilor demarate până în prezent, determină FSLI Petrol-Energie să susţină lupta pentru respectarea drepturilor membrilor săi afectaţi şi prin proteste de stradă”, arată sursa citată.
„Vom picheta neobosiţi, constant şi fără să ne lăsăm intimidaţi”
În context, preşedintele FSLI Petrol-Energie subliniază că ceea ce se întâmplă la acest contractor este un „virus moral” care pune în pericol viaţa oamenilor.
„Nepăsarea faţă de oameni, de sănătatea şi siguranţa lor, nerespectarea legii şi a drepturilor membrilor noştri de sindicat, indiferenţa faţă de integritatea oamenilor şi chiar periclitarea vieţii salariaţilor manifestate în ultimul an de către contractorul OMV Petrom, GSP Offshore, nu poate fi tolerată! Ceea ce se întâmplă la acest contractor este un „virus moral” care pune în pericol viaţa oamenilor! Nu putem tolera nerespectarea legii şi a drepturilor salariaţilor! (…) Vom picheta neobosiţi, constant şi fără să ne lăsăm intimidaţi, sediile contractorului GSP Offshore şi ale OMV Petrom, în calitatea sa de cedent! Respectarea drepturilor nu este negociabilă! Respectarea drepturilor este obligatorie, indiferent cine este angajatorul sau contractorul”, a declarat Florin Bercea, preşedinte.
La rândul său, liderul sindical Ilie Stoenescu a arătat că acest contactor a întârziat nejustificat plata salariilor astfel că angajaţii nu au avut bani de Paşte. La fel s-a întâmplat şi cu alte drepturi, amânările ajungând la multe luni de zile, generând drame personale, punând presiune suplimentară în familiile afectate deja de situaţia pandemică, a precizat acesta.
Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente Petrol-Energie reuneşte pe baza liberului consimţământ Sindicatele Libere Independente, Asociaţiile şi Ligile cu caracter apolitic din cadrul Industriei Petroliere din România, care au dobândit în prealabil personalitate juridică şi care se angajează să respecte Statutul Federaţiei.
Replica GSP Offshore
Grup Servicii Petroliere respinge acuzele “denigratoare” ale reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrol-Energie şi afirmă că majoritatea acestora sunt supuse atenţiei justiţiei.
“GSP respinge cu fermitate acuzele denigratoare din scrisoarea deschisă, menite să dezinformeze şi să mintă opinia publică, într-un mod grosolan. Majoritatea acestor enormităţi sunt supuse atenţiei justiţiei, demers în care intenţionăm să demonstrăm, fără urmă de îndoială, inclusiv reaua credinţă a detractorilor noştri”, menţionează reprezentanţii GSP.
Ei explică faptul că la preluarea personalului prin transfer de întreprindere, GSP a salvat de la şomaj peste 200 de angajaţi.
“Acesta nu a fost rezultatul unei obligaţii contractuale, ci a fost dovada responsabilităţii GSP faţă de o posibilă problemă socială majoră. Aceştia nu beneficiau de nicio protecţie socială neexistând un CCM la nivel de societate de mai mult de 3 ani! Devine, sperăm, evident faptul că autorii scrisorii deschise sunt exemplul concludent al ipocriziei fără limite. Timp de 3 ani de ce nu au ridicat niciodată astfel de probleme? În acelaşi moment, GSP, fără niciun fel de obligaţie contractuală, ci din propria voinţă şi din responsabilitate, a crescut veniturile tuturor angajaţilor preluaţi cu 20%. Plăţile, majorate cu 20%, în condiţii deosebit de dificile din punct de vedere economic, sunt respectate”, se precizează în dreptul la replică.
Potrivit sursei citate, GSP Offshore a respectat şi respectă în integralitate obligaţiile asumate contractual, inclusiv dispoziţiile Contractului Colectiv de Muncă aplicabil angajaţilor transferaţi de la societatea OMV Petrom S.A., în forma în vigoare la momentul transferului şi compania şi-a concentrat toate resursele financiare şi umane pentru asigurarea unui microclimat favorabil desfăşurării activităţilor curente la toate punctele de lucru.
“Cu toate efectele negative generate de adoptarea unor măsuri eficiente cu privire la combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, într-un context economic deosebit de încercat, societatea nu a abdicat de la respectarea angajamentelor asumate faţă de proprii salariaţi. Deşi derularea contractului are loc într-un context neprielnic, am reuşit prin eforturi financiare deosebite, să mobilizăm sume importante atât pentru respectarea obligaţiilor asumate anterior declanşării pandemiei cât şi pentru asigurarea măsurilor de protecţie suplimentare – conform cerinţelor legale specifice generate de combaterea virusului”, subliniază reprezentanţii GSP.
Potrivit acestora, afirmaţia că societatea nu a acordat echipament de protecţie este falsă, evidenţele relevând livrarea unui număr aproape dublu de echipamente de protecţie, raportat la numărul de lucrători care îşi desfăşoară activitatea offshore.
Totodată, în contextul sanitar actual, GSP a efectuat de la începutul pandemiei peste 11.000 de teste pentru personal, suma cuprinzând atât testările rapide cât şi PCR, pe cheltuiala companiei, a efectuat acţiuni de dezinfecţie în fiecare luni, miercuri şi vineri în birouri şi zilnic în parcul auto destinat transportului angajaţilor, a achiziţionat şi amplasat peste 150 de preşuri cu dezinfectant, a pus la dispoziţie aproximativ 250.000 de măşti de protecţie (chirurgicale, FFP2, FFP1, cu filtru) pentru angajaţi, a elaborat şi comunicat, recurent şi profesionist, toate normele necesare a fi respectate pentru a combate această pandemie în GSP şi a pus la dispoziţia angajaţilor GSP personal medical care să le analizeze starea de sănătate.
Pentru prevenirea şi reducerea riscurilor, GSP a luat decizia ca toţi angajaţii de pe platformele marine, înainte de îmbarcare să fie cazaţi la hoteluri pentru izolare preventivă pentru o perioada de cinci zile. La sfârşitul perioadei de izolare, aceştia sunt testaţi PCR. Toate costurile asociate acestor măsuri, inclusiv plata salarială a zilelor neproductive sunt suportate de companie.
GSP a investit aproximativ 5 milioane de euro pentru a menţine un climat de lucru sigur în condiţiile unei pandemii mondiale.