Surse din cadrul Metrorex au declarat pentru Gândul că negocierile au fost marcate de tensiuni majore, uneori chiar blocaje din partea unor membri. Discuțiile au fost deosebit de dure, existând momente în care unii membri au refuzat să semneze, deși anterior și-au dat acordul verbal. În cele din urmă, însă, consensul a fost atins, iar revendicările angajaților au fost acceptate.

Guvernul a aprobat cererile angajaților Metrorex

Semnarea noului CCM a fost posibilă și datorită intervenției Guvernului, care miercuri a aprobat cererile angajaților Metrorex. Acestea au inclus două memorandumuri ce prevăd exceptarea lucrătorilor din companie de la prevederile Legii 296/2023. Această lege limitează acordarea bonusurilor și primelor pentru angajații companiilor de stat cu datorii. De asemenea, Guvernul a susținut continuarea acordării bonurilor de masă, a primelor și a sporurilor.

Printre cerințele aprobate se numără:

  • Exceptarea angajaților Metrorex de la prevederile Legii 296/2023;
  • Acordarea bonurilor de masă;
  • Menținerea bonificațiilor și primelor;
  • Păstrarea sporurilor.
Metrorex, metrou
SURSĂ FOTO: Facebook

Contractul anterior expirase la 1 octombrie 2024

Contractul anterior expirase la 1 octombrie 2024, iar semnarea noului CCM a fost însoțită de alte cereri ale sindicaliștilor, încă în discuție. Surse din cadrul companiei au precizat că există preocupări serioase privind condițiile de muncă, lipsa personalului și finanțarea insuficientă. Angajații au solicitat angajarea de noi oameni, asigurări de serviciu și sănătate, și o finanțare mai eficientă a companiei.

O problemă stringentă este faptul că mulți angajați ies la pensie, iar sarcinile lor sunt preluate de cei rămași, ceea ce duce la un volum crescut de muncă fără recompensă suplimentară. Sindicaliștii au avertizat că această situație creează o presiune periculoasă asupra angajaților, afectând siguranța călătorilor.

Deși noul CCM a fost semnat, sindicaliștii au transmis că există riscul de proteste, dacă cerințele lor suplimentare nu vor fi luate în considerare. Potrivit surselor, dacă până la sfârșitul lunii octombrie conducerea companiei nu va răspunde solicitărilor, există posibilitatea declanșării unei greve.

„În condițiile în care pleacă foarte mulți oameni la pensie, sarcinile acestora sunt preluate de oamenii care rămân. Asta înseamnă muncă în plus, fără mai mulți bani. Presiune mai mare, ceea ce este foarte periculos pentru siguranța călătorilor. Dacă cei din conducere nu vor înțelege cerințele noastre, cu siguranță, la sfârșitul lunii octombrie, declanșăm proteste, se poate ajunge și la grevă”, au spus sursele citate de publicația menționată.