Unul dintre cele mai mari combinate de aluminiu din Europa, Alro Slatina, cumpără energie electric de pe piaţa liberă cu circa 270 lei/MW, de circa două mai scump decât lua de la Hidroelectrica înainte de declanşarea forţei majore.

"În ultimele luni din 2011 compania a cumpărar energie din profitul existent, iar acum deja este pe pierdere. Având în vedere că, cel mai probabil, Hidroelectrica nu va ridica forţa majoră în următoarele luni, dacă nu se va găsi o soluţie există şanse serioase ca unitatea să fie închisă în februarie", a afirmat Constantin Boerescu, preşedinte Cartel Alfa Olt.

Potrivit acestuia, Alro a plătit mereu către Hidroelectrica, la începutul fiecărui an, anticipat, suma pentru energia electrică care urmează să fie livrată pe parcursul întregului an. Dacă unitatea va fi închisă, ar avea de suferit nu doar cei 2.500 de oameni care lucrează la Alro, ci şi cei 17.000 de oameni care lucrează în industria orizontală.

Combinatul Alro Slatina, s-ar putea închide luna viitoare, după ce patronatul a notificat sindicatele despre posibilitatea ca unitatea să fie închisă în cazul în care nu vor fi reînnoite contractele de furnizare a energiei electrice cu Hidroelectrica.

Energie ieftină de la HidroelectricaHidroelectrica a notificat luna trecută toţi beneficiarii de contracte directe că are intenţia să rezilieze acordurile "la primul termen posibil". Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2.000, iar jumătate dintre acorduri au fost preluingite până în 2018.Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din ţară, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).

Citește și: Cartel Alfa: Pericol de închidere pentru combinatul Alro Slatina Ariton se laudă că a reuşit să scape Hidroelectrica de patru “băieţi deştepţi”