Declararea stării de insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) reprezintă, pentru moment, singura soluţie pentru respectarea prevederilor din contractul colectiv de muncă, a declarat preşedintele executiv al Sindicatului „Muntele", reprezentativ la nivelul CEH, Darius Câmpeanu.
Liderul sindical a precizat că angajaţii complexului se confruntă cu o situaţie dificilă în ceea ce priveşte condiţiile de lucru, deoarece din magaziile exploatărilor miniere lipsesc materialele de bază utilizate la exploatarea cărbunelui, nu există echipamente de protecţie, iar deficitul de personal este din ce în ce mai mare.
"În acest moment, insolvenţa CEH este singura posibilitate de a ne fi respectate drepturile din contractul colectiv de muncă şi de a avea o anumită siguranţă în funcţionarea activităţii. Sunt deficite mari de aprovizionare cu lemn de susţinere, plasă de sârmă, echipamente de protecţie. Nu ne mai dă nimeni, nimic", a afirmat Câmpeanu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, problemele CEH vor fi şi mai greu de gestionat dacă societatea nu va intra, de luni, 19 decembrie, în procedură de insolvenţă. El a arătat că administraţia companiei a reuşit să asigure banii de salarii pe luna noiembrie şi ajutorul de încălzire, însă nu există nicio certitudine că vor exista fondurile necesare şi pentru achitarea primelor de Crăciun.
"În momentul în care vom intra în insolvenţă, lucrurile se schimbă pentru că atunci conturile CEH nu vor mai fi executate de furnizori, care deţin ordonanţe judecătoreşti de execuţie. Atunci vom vedea pe ce venituri ne bazăm şi ce soluţii putem găsi", a adăugat preşedintele executiv al Sindicatului "Muntele".
Cu datorii de peste 1,5 miliarde de lei către diverşi furnizori, CEH a solicitat intrarea în insolvenţă pentru a treia oară şi aşteaptă o decizie a Tribunalului Hunedoara referitoare la această cerere, cel mai probabil luni, 19 decembrie, când pe rolul instanţei au fost programate două cauze cu acest subiect.