În România, există prea puțini producători de cartofi care dețin depozite în care să își păstrează legumele peste iarnă. Cu o producție autohtonă destul de restrânsă, piața a fost invadată de importuri. Astfel, cel mai afectat a fost clientul care a resimțit la raft prețurile mai piperate ale cartofilor, în ciuda reducerii TVA de la 24% la 9%. Din categoria mărfurilor alimentare, s-au mai scumpit, anul trecut, legumele şi conservele din legume, cu 7,62%, şi fructele proaspete, cu 2,95%. Însă, majoritatea alimentelor s-au ieftinit în 2015, cele mai mari scăderi de preţuri înregistrându-se la mălai, cu 12,68%, la laptele de vacă, cu 11,73%, la conserve din carne, cu 11,33%, şi la unt, cu 11,07%.
În 2015 tarifele produselor nealimentare au crescut cu 1,95%, cel mai mult la utilităţi, respectiv la gaze cu 7,46% şi la energia electrică cu 5,16%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică date miercuri publicităţii.
În privinţa produselor nealimentare, ieftiniri s-au constatat la medicamente, cu 3,9%, la articole medicale, cu 3,77%, şi la combustibili, cu 2,44%. În schimb, în afară de utilităţi, s-au mai scumpit tutunul şi ţigările, cu 6,17%, confecţiile, cu 2,35%, şi încălţămintea, cu 2,31%.
Pe categorii de mărfuri, cel mai mult s-au scumpit în medie, în 2015, serviciile, cu 2,41%, în special cele de apă, canal şi salubritate, cu 5,51%, cele din categoria alte servicii, cu 6,73%, şi serviciile de îngrijire medicală, cu 3,95%.