Sindicatele din Industria Alimentară: Cartofii s-au scumpit cu 20% pentru că nu avem suficientă producție

Potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică, în luna decembrie 2015, cartofii s-au scumpit cu peste 20% față de aceeași perioadă din 2014. Motivul? Agricultorii românii nu produc în cantități mari deoarce nu au unde sa depoziteze surplusul de legume, de aceea cartofii românești se găsesc pe piață sezonier, susține Dragoș Frumosu, președintele Sindicatelor din Industria Alimentară.

În România, există prea puțini producători de cartofi care dețin depozite în care să își păstrează legumele peste iarnă. Cu o producție autohtonă destul de restrânsă, piața a fost invadată de importuri. Astfel, cel mai afectat a fost clientul care a resimțit la raft prețurile mai piperate ale cartofilor, în ciuda reducerii TVA de la 24% la 9%.  Din categoria mărfurilor alimentare, s-au mai scumpit, anul trecut, legumele şi conservele din legume, cu 7,62%, şi fructele proaspete, cu 2,95%. Însă, majoritatea alimentelor s-au ieftinit în 2015, cele mai mari scăderi de preţuri înregistrându-se la mălai, cu 12,68%, la laptele de vacă, cu 11,73%, la conserve din carne, cu 11,33%, şi la unt, cu 11,07%.

În 2015 tarifele produselor nealimentare au crescut cu 1,95%, cel mai mult la utilităţi, respectiv la gaze cu 7,46% şi la energia electrică cu 5,16%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică date miercuri publicităţii.

În privinţa produselor nealimentare, ieftiniri s-au constatat la medicamente, cu 3,9%, la articole medicale, cu 3,77%, şi la combustibili, cu 2,44%. În schimb, în afară de utilităţi, s-au mai scumpit tutunul şi ţigările, cu 6,17%, confecţiile, cu 2,35%, şi încălţămintea, cu 2,31%.

Pe categorii de mărfuri, cel mai mult s-au scumpit în medie, în 2015, serviciile, cu 2,41%, în special cele de apă, canal şi salubritate, cu 5,51%, cele din categoria alte servicii, cu 6,73%, şi serviciile de îngrijire medicală, cu 3,95%.