De vechea lege a fondurilor universale de pensii s-a ales praful. Dupa ce a fost introdusa prin ordonanta de urgenta de guvernul Isarescu si a fost anulata la scurt timp de actualul Executiv, ea este acum inlocuita cu o alta forma, cea a pensiilor ocupationale. Diferenta intre cele doua este de fond. In timp ce contributiile la fondurile universale erau obligatorii, cele la pensiile ocupationale sunt facultative. Pe de alta parte, in varianta obligatorie, statul ar fi trebuit sa transfere treptat catre sistemul privat procente din ce in ce mai mari din contributiile actuale ale salariatilor la asigurarile sociale (pilonul I). In noul proiect de lege, sistemul public ramane intact, iar contributiile vor fi suportate de patronat si angajati, in procente ce se vor negocia in contractul colectiv de munca.
De ce a ales Guvernul varianta pensiilor facultative in locul celei cu contributie obligatorie ?
„Din cauza dezechilibrului existent in sistemul public. Anul trecut numarul mediu de pensionari a fost de 6,1 milioane, in timp ce numarul mediu de salariati nu a depasit 4,7 milioane. Estimam ca sistemul public de asigurari sociale va fi echilibrat abia in 2008”, declara Marian Sarbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale. Pornind de la aceste premise, transferul unei parti a contributiilor salariatilor de la stat catre piata privata ar fi dezechilibrat, in opinia reprezentantului Executivului, si mai mult actualul sistem public de pensii, bazat pe principiul solidaritatii sociale (schema pay as to go).
Sindicatele vor fi, asadar, actorii cheie in noua schema a pensiilor ocupationale. „Increderea in sindicate a evoluat de cand suntem la Guvernare de la 19% la 35%, spune ministrul Sarbu, motivand astfel decizia Guvernului. Conform proiectului de lege, sindicatele sau grupurile de sindicate pe ramuri vor putea propune membrilor participarea la o schema de pensii ocupationale. Ele vor negocia cu patronatele marimea contributiei acestora si vor putea participa la constituirea unei societati care sa administreze fondul de pensii. Daca acest ultim lucru nu este posibil, sindicatele isi vor putea alege ca partener pentru a administra un fond fie o societate de pensii autorizata, fie o firma de asigurari care detine licenta pentru a practica asigurari de viata. Toate aceste prevederi sunt valabile evident si pentru patronate, acestea putand propune angajatilor o schema de pensii ocupationala.
Desi ar fi fost de asteptat ca reactia sindicatelor la aparitia proiectului de lege sa fie pozitiva, nu asa s-a intamplat. Liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, spune ca e un lucru pozitiv faptul ca Guvernul a ales varianta europeana de reforma a sistemului de pensii in locul celei propuse de Banca Mondiala, dar continutul legii este departe de ceea ce vor sindicatele. „Este o lege care favorizeaza firmele de asigurari, fapt cu care nu suntem de acord. Vom propune in cateva zile Guvernului propriul nostru proiect de lege”, spune Costin.
La randul lor nici companiile de asigurari de viata nu sunt incantate de pensiile ocupationale. Obiectivul declarat al marilor asiguratori (Allianz tiriac, ING Nederlanden, AVIVA) la venirea pe piata romaneasca a fost intrarea pe piata pensiilor private obligatorii. Ele se vad acum date la o parte prin faptul ca produsele lor de asigurari tip pensii private sunt aceleasi cu pensiile propuse de Guvern, cu deosebirea ca ultimele sunt considerate deductibile, in timp ce primele nu.
ASIGURARI: Pensiile ocupationale intra peste asigurarile de viata
Ce spune proiectul de lege:
· Schema facultativa de pensii ocupationale poate fi propusa de un patron sau un grup de patroni, un sindicat sau un grup de sindicate, pentru angajatii/membrii lor sau pentru fostii angajati/ membri si pentru rudele aflate in intretinerea acestora.
· Furnizorul unei scheme facultative de pensii ocupationale poate fi o societate de pensii care a primit o licenta in conformitate cu prezenta lege sau o societate de asigurari de viata.
· Pensia ocupationala reprezinta suma in numerar unui participant la acea schema, dupa pensionare, aditional si complet distincta de beneficiile furnizate de sistemul public de pensii.
· Contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale nu se impoziteaza.
· Nivelul minim al contributiilor pentru un participant va fi acelasi pentru toti participantii la schema facultativa de pensii ocupationale si se va stabili prin contractul colectiv de munca la nivel de intreprindere, grup de intreprinderi sau ramura.
· Supravegherea activitatii furnizorilor schemelor facultative de pensii ocupationale va fi facuta de Comisia Nationala a Fondurilor de Pensii.