Actuala propunerea de modificare a Codului Fiscal pune o presiune fiscală mare pe veniturile din salarii şi descurajează munca, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.
”Constatările pe care le-am făcut din analiza Codului Fiscal au relevat faptul că foarte multe dintre măsuri sunt dedicate în principal mediului de afaceri, beneficiarul este capitalul. Capitalul continuă să fie privit la superlativ, în timp ce munca rămâne Cenuşăreasa pe acest Cod Fiscal. Actuala propunere de modificare a Codului Fiscal pune o presiune fiscală mai mare pe veniturile din salarii. Este favorabil capitalului, mediului de afaceri şi defavorabilă muncii. Noul Cod Fiscal descurajează munca”, a spus Costin, citat de Agerpres.
Preşedintele BNS a precizat că, din 2005, modificările aduse Codului Fiscal nu au vizat indexarea sumelor deductibile fiscal, ci au crescut impozitarea pe muncă. ”Odată cu creşterea salariului minim, păstrând sumele deductibile pe persoană, pe familie, în funcţie de numărul de persoane aflate în întreţinere, îi iei mai mulţi bani individului. În 2005, 72% dintre salariaţi beneficiau de deducere personală de bază la nivelul maxim de 250 de lei. În 2012, doar 30% dintre salariaţi mai beneficiau de această deducere. Pentru că nu s-au mai modificat pragurile de impozitare, nu au fost crescute odată cu creşterea salariului minim, astăzi luăm de la tot mai mulţi salariaţi din România mai mulţi bani ca impozit”, a spus Costin.