Sindicatele se menţin pe poziţii: vor salariu minim brut de 705 lei

Sindicatele insistă  în negocierile cu Guvernul pentru un salariu minim de 705 lei. Reprezentanţii sindicatelor au termen până la finele săptămânii să prezinte comentariile pe proiectul legii cadru de salarizare a personalului bugetar. “În privinţa legii cadru, avem termen până la sfârşitul săptămânii să prezentăm punctul nostru de vedere, în scris, cu argumente şi comentarii. Probabil, săptămâna viitoare vom discuta şi pe textul efectiv. În privinţa Legii

Sindicatele insistă  în negocierile cu Guvernul pentru un salariu minim de 705 lei. Reprezentanţii sindicatelor au termen până la finele săptămânii să prezinte comentariile pe proiectul legii cadru de salarizare a personalului bugetar.

“În privinţa legii cadru, avem termen până la sfârşitul săptămânii să prezentăm punctul nostru de vedere, în scris, cu argumente şi comentarii. Probabil, săptămâna viitoare vom discuta şi pe textul efectiv. În privinţa Legii de aplicare, aceasta se subscrie celor două obiective macroeconomice stabilite cu FMI: fondul de salarii de 39 milioane lei şi numărul total de salariaţi de 1,29 milioane. Orice discuţii se poartă în interiorul acestor cifre” , a declarat, luni, preşedintele BNS, Dumitru Costin, în urma negocierilor cu reprezentanţii Guvernului, ce au avut loc la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Liderul BNS a subliniat că prin noua lege se va recupera parţial ceea ce bugetarii au pierdut, de la 1 iulie, prin reducerea cu 25% a salariilor, dar nu se va ajunge la nivelul iniţial de salarizare.

“În fapt, ceea ce propune guvernul în momentul de faţă este doar recuperarea parţială a acestei reduceri dramatice de 25%, care a avut loc recent, deci nici măcar nu se ajunge la nivelul salarial de la începutul acestui an”, a precizat Dumitru Costin.

Sindicaliştii speră ca patronii să nu fie de acord cu un salariu minim foarte scăzut

Costin a adăugat că, din informaţiile pe care le deţine, nici confederaţiile şi nici federaţiile patronale nu sunt de acord cu un nivel extrem de scăzut al salariului minim pe economie.

“Şi confederaţiile şi federaţiile patronale, din informaţiile pe care le avem, nu sunt de acord cu această viziune de a menţine la nesfârşit acest salariu minim în România la un nivel extrem de scăzut pentru că oamenii de valoare pleacă. Nu vor rămâne niciodată să opereze într-un sistem buticăresc, cu relaţiile de muncă extrem de vulnerabile şi cu salariul minim foarte, foarte de scăzut”, a spus liderul sindical.

Propunerea guvernului pentru salariul minim brut pe economie aferent anului 2011 este de 640 de lei, în timp ce sindicatele cer 705 lei.