Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa considera inoportun ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa se ocupe de privatizarea compexurilor energetice, informeaza un comunicat al confederatiei. Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa,  considera ca procesul de privatizare al complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova ar trebui sa se afle in coordonarea Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

“Guvernul a anuntat intentia de a privatiza anul acesta complexurile energetice Rovinari, Turceni si Craiova. Privatizarea este una extrem de importanta, deoarece aceste unitati asigura 30 la suta din productia de energie electrica a Romaniei. Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA, in mod evident, nu se opune actiunii de privatizare. Consideram insa ca acest proces trebuie sa se afle in coordonarea Ministerului Economiei si Finantelor si nu sub cea a AVAS care, dupa parerea noastra, nu are capacitatea de a gestiona corect situatia”, sustine Hossu. 

Acesta mai sustine ca privatizarea trebuie sa prevada conditii ca noii proprietari sa mentina profilul activitatii (productia de energie) pe termen nelimitat, si nu doar pe o perioada scurta. “S-au mai vazut situatii de privatizari in care, dupa expirarea termenului (de regula 5 ani) in care proprietarii erau obligati prin contract sa continue activitatea, acestia au transformat in afacere imobiliara intreprinderea pe care se angajasera sa o relanseze”, explica Hossu in comunicat.  

CNS Cartel Alfa mai atrage atentia ca, potrivit legii, contractul de privatizare trebuie sa contina un acord social, in intocmirea caruia este obligatorie consultarea cu sindicatele salariatilor din aceste unitati.   

Potrivit declaratiilor ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, procesul de privatizare a celor trei complexuri se va relua cel mai devreme la sfarsitul lunii mai. Cele trei complexuri, Turceni, Rovinari si Craiova au o putere de peste 4.000 de megawati si conform strategiei de privatizare intocmite de MEC, statul va vinde 51% din capitalul CE Turceni si 65% din actiunile CE Rovinari. Pentru CE Craiova, strategia nu a fost finalizata.

Sursa: Capital 02 Mai 2007