Sindicatele TAROM amenință cu blocarea zborurilor: Nu vom mai ridica avioanele

tarom

SURSA FOTO: Dreamstime

Sindicatele TAROM avertizează că vor recurge la blocarea activității și la întreruperea tuturor zborurilor dacă Guvernul Ciolacu nu va lua în considerare excluderea companiei de la măsurile de austeritate impuse.

Sindicatele TAROM vor să blocheze zborurile începând cu 1 decembrie

Membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT) au emis o avertizare. Ei amenință că, începând cu data de 1 decembrie, nu mai permite ridicarea niciunui avion de la sol. Ei cer ca Tarom să fie exceptată de prevederile Legii 296/2023 cu privire la anumite măsuri fiscal-bugetare.

„În situaţia în care TAROM nu va fi exceptată de la prevederile acestei Legi a „ruşinii naţionale” iar alte companii cu capital majoritar de stat, dar care nu lucrează neapărat într-o piaţă concurenţială vor fi exceptate, noi, membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT), începând cu 1 decembrie 2023, piloţi, însoţitori de bord, mecanici de aviaţie, personal operativ de sol nu vom mai ridica niciun avion de la sol”, aflăm din comunicatul emis de sindicat.

Ca răspuns la adoptarea „legii austerității”, Sindicatul Unit TAROM a depus un Memorandum la Guvern și la Ministerul Transporturilor. În acesta, se solicită exceptarea companiei de la prevederile amintite. Reprezentanții sindicali susțin că Grindeanu „a uitat” de Tarom, însă a exceptat companii precum CFR Călători, CFR Marfă şi a Metrorex.

În comunicatul de presă, sindicaliștii anunță: „Dorim să-l întrebăm şi pe această cale, că pe cea sindicală specificată de Legea 367/2022 nu doreşte să discute cu noi, de ce discriminează iar angajaţii companiei TAROM? Activitatea din aviaţie nu este interesantă pentru dumneavoastră domnule ministru?”.

SURSA FOTO: Dreamstime

Prevederile Legii instituie condiţii restrictive pentru TAROM

Sindicatul Unit TAROM a subliniat în Memorandumul depus că prevederile Legii austerității vor crea condiții restrictive pentru companie, plasând-o într-o poziție dezavantajoasă din punct de vedere concurențial. Totodată, prevederile ar forma un cadru de funcționare non-competitiv în comparație cu operatorii privați din domeniu. Ei spun și că măsurile vor contribui la mărirea deficitului de personal specializat.

„Restricţiile impuse prin prevederile Legii, care pot fi explicabile în cazul unor întreprinderi publice care acţionează într-o piaţă neconcurenţială, în mod evident, în cazul TAROM vor împiedica derularea eficientă a activităţilor economice. TAROM nu va putea deveni profitabilă în aceste condiţii concurenţiale, în care operatorii aerieni privaţi concurenţi, români sau străini, nu trebuie să facă faţă unor condiţii restrictive în gestionarea resurselor umane, materiale şi tehnice, astfel că se impune exceptarea Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române – TAROM S.A. de la aplicarea prevederilor prin care operatorul aerian naţional va fi pus în dezavantaj concurenţial, ca urmare a imposibilităţii de a asigura un regim de normalitate în vederea soluţionării operative a cerinţelor pieţei”, susţin sindicaliştii.

Aceștia mai subliniază că, dacă Legea se va aplica, TAROM va avea dificultăți în respectarea drepturilor conferite angajaților săi conform Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronavigant. Ele sunt stipulate și în Legea nr. 95/2008 privind Statutul personalului nenavigant tehnic din aviația civilă din România. Conform articolului 6 din Statutul personalului aeronavigant, activitatea personalului aeronautic civil navigant profesionist se desfășoară în condiții speciale de muncă.

Art. 17 din acest Statut vorbește despre acordarea de „salarii, indemnizaţii de zbor, sporuri şi alte adaosuri, precum şi drepturile specifice privind concediul de odihnă suplimentar, concediul de recuperare, diurnă de deplasare, condiţii de cazare, alimentaţie de întărire şi protecţie a organismului, asigurare de sănătate, asigurare de viaţă, asigurare de accidente pe durata executării misiunilor de zbor şi alte drepturi specifice se acordă de către angajator, diferenţiat”.

TAROM a anunțat Guvernul încă din Iulie

Sindicaliștii spun că dacă Legea se va aplica, TAROM nu va mai putea respecta legile amintite anterior. Acest lucru va avea ca efect, printre altele, și „migrarea personalului tehnic din TAROM, personal puternic calificat şi certificat, către companiile concurente”.

Prin urmare, implementarea dispozițiilor Legii ar expune Compania la riscul de a încălca atât Contractul Colectiv de Muncă la nivel de unitate, cât și contractele individuale de muncă ale angajaților.

„Sindicatul Unit TAROM (SUT) a transmis încă din luna iulie o Notificare de declanşare a Conflictului Colectiv de Muncă înregistrată SG cu nr. 3216/14.07.2023, notificare la care se vor mai adăuga încă alte multe nerespectări ale CCM în vigoare”, conchid sindicaliştii.