Adunarea Generala a Actionarilor Roman SA, intrunita saptamana trecuta, a aprobat impartirea societatii in opt module, conform programului de restructurare in vederea privatizarii. Potrivit afirmatiilor ministrului Ovidiu Musetescu, Roman SA va fi oferita la privatizare in toamna acestui an, mai precis in momentul in care fiecare din cele opt societati va functiona independent.
Decizia AGA a provocat reactii din partea salariatilor, care au declarat ca se opun impartirii companiei pe module. Desi autoritatile romane au incercat, in mai multe randuri, sa privatizeze fabrica de autocamioane, reactia sindicatului a fost una dintre principalele cauze ale esecurilor inregistrate de stat.
Autoritatea pentru Privatizare, condusa de ministrul Musetescu, pare sa se fi hotarat sa puna piciorul in prag. Dupa ce a instituit administrarea speciala si l-a numit pe directorul din APAPS Emil Hateganu in functia de administrator special, Musetescu i-a cerut acestuia sa treaca la restructurarea uzinei. Decizia AGA din 8 iulie, de a imparti pe module societatea, a fost intampinata cu furie de sutele de muncitori, care sustineau ca divizarea fabricii este similara cu disponibilizarea. Administratorul special Emil Hateganu a gasit insa o solutie sa-i linisteasca pe moment: nu va fi divizare, ci modulizare, ceea ce inseamna ca se vor constitui societati comerciale separate pe principalele activitati desfasurate pe platforma – turnatorie, jenti, montaj etc. APAPS a anuntat insa public ca restructurarea Roman va insemna, in sfarsit, si asanarea activitatilor nerentabile, prin vanzarea activelor nefunctionale sau functionale, dar nerentabile.

Sindicatul a inlocuit productia cu greve

Replica sindicatelor a venit imediat. Presedintele SLI, Marius Stinghe, a declarat ca muncitorii de la Roman vor declansa din nou puternice miscari de strada daca APAPS nu va semna cu sindicatele un protocol prin care sa garanteze numarul actual de locuri de munca, timp de cinci ani. In plus, reprezentantii clasei muncitoare cer si sa avizeze, alaturi de administratie, privatizarea oricarui modul din fabrica.
Administratia Roman SA cauta sa scoata uzina basma curata, laudandu-se cu cresterea cu 47 la suta a vanzarilor pe primul trimestru al acestui an, fata aceeasi perioada din 2001. Insa din cele 166 de camioane vandute pana in martie, 161 au fost cumparate de stat (SNP Petrom, Electrica, Romgaz, Ministerul de Interne si Ministerul de Justitie). La export, „maretele realizari” au constat in livrarea a doua masini de pompieri in Senegal si alte trei autospeciale in Malaezia. Cel mai valoros contract este chiar cu aceasta tara asiatica, unde Roman trebuie sa livreze, in total, 39 de masini.
In timp ce directorii societatii isi ridica in slavi ograda, ministrul Musetescu admite ca „in prezent, Roman SA se afla in pragul colapsului economic, in ciuda unor comenzi de camioane obtinute cu sprijinul institutiilor bugetare”.
La inceputul acestui an, chiar seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a declarat ca „Nu este corect ca populatia Romaniei sa subventioneze locurile de munca de la Roman SA cu peste zece milioane de dolari anual, cat reprezinta, in medie, pierderile fabricii brasovene”. Directorul general al societatii, Carol Rugacs, a solicitat atunci sprijinul Uniunii Europene pentru realizarea unui proiect de termoficare in Brasov, avand ca punct de plecare Roman SA.
Daca APAPS va ceda in fata presiunilor exercitate de sindicalistii de la Roman SA, ramane de vazut cine se va incumeta sa o cumpere. Evaziv, seful APAPS a anuntat ca „se discuta cu reprezentantii unei cunoscute firme americane” preluarea sectoarelor calde cu 1.500 de angajati, iar cu firma RABA cumpararea sectiei de motoare, de aceleasi dimensiuni.

INDICATORI FINANCIARI (miliarde lei)

        2001 Semestrul 1    2000    1999    1998
Cifra de afaceri         462    1.048    802    591

Profit/pierdere         -234    732*    -325    -501

Datorii total        1.454    1.274    2.418    1.467

Nr. angajati         8.650    9.140    10.339    10.684

* Raportarea rezultatuluis pozitiv a facut obiectul unor controverse pe tema modului
de intocmire a raportarilor contabile.