A apărut o nouă bacterie în România care aduce sindromul plămânului alb. Medicul Adrian Marinescu a detaliat gradul de pericol asociat acestei boli și a oferit sfaturi cu privire la acțiunile ce trebuie întreprinse în cazul prezentării simptomelor.
Adrian Marinescu a dat detalii despre sindromul plămânului alb
În România, au fost semnalate cazuri ale unui nou tip de pneumonie, cunoscut sub denumirea de Sindromul Plămânului Alb, a declarat doctorul Adrian Marinescu. El a detaliat gradul de pericol asociat acestei boli. El a oferit sfaturi cu privire la acțiunile ce trebuie întreprinse în cazul prezentării simptomelor. De asemenea, medicul Marinescu a discutat despre legătura dintre Mycoplasma pneumoniae și pneumonie.
Numărul cazurilor de infectare cu bacteria Mycoplasma pneumoniae a înregistrat o creștere în Institutul Matei Balș din Capitală și la spitalul Victor Babeș. Îngrijorarea medicilor cu privire la posibilitatea apariției unei noi epidemii este tot mai mare. În acest context, mai multe țări au adoptat deja măsuri preventive pentru a limita răspândirea infecției.
„În primul rând, acest nou virus e, de fapt, o bacterie. În al doilea rând, ce se întâmplă în China probabil că pleacă de la presiunea psihologică din pandemie, putem să-i înțelegem, pentru că au trecut printr-o perioadă grea. Ce au observat chinezii, într-o perioadă destul de scurtă de timp, faptul că aveau destul de multe cazuri de pneumonie.
Pneumonia e practic complicația care poate fi dată de o infecție virală sau bacteriană. Ei au și spus foarte clar că au descoperit această mycoplasma pneumoniae, dar că în același timp au avut și cauze virale și că, până la urmă, într-un sezon cu infecții respiratorii, e normal să ai și pneumonie’, a explicat medicul infecționist, Adrian Marinescu.
Nu există pericol de pandemie
Adrian Marinescu spune că este mult prea devreme să ne gândim la epidemii, pandemii, sau măsuri de restricție. Românii ar trebui, totuși, să respecte măsurile de igiena de bază.
Infecționistul a menționat că în Europa și în România, mycoplasma pneumoniae, a fost întotdeauna prezentă. Adică, nu e nimic nou. El a subliniat că în prezent există internări în spitale cu infecții cauzate de mycoplasma, adică pneumonie.
Însă a subliniat că aceasta nu este o situație deosebită. A menționat că nu sunt multe cazuri, ci mai degrabă rare, care ar putea să pună probleme. Infecționistul a avertizat asupra riscului de complicații majore în situația în care o infecție bacteriană nu este tratată cu antibioticul potrivit, subliniind că aceasta poate evolua și să pună în pericol viața.
El a adăugat că, deși astfel de situații pot să apară, este necesar să se facă distincția între acestea și ipoteza de a considera pandemii, epidemii sau impunerea de restricții. Infecționistul a concluzionat că această perspectivă este în prezent prea îndepărtată pentru a fi luată în considerare.