Acordurile cu Moscova sunt inutile, pentru că liderii acestei țări nu sunt demni de încredere, arată o analiză Worldcrunch.
Dacă privim mai în urmă, primul document care a făcut ca securitatea Ucrainei să depindă de respectarea cuvântului Rusiei a fost ”Memorandumul de la Budapesta”, din 1994. În acest acord, Ucraina a renunțat la armele nucleare din epoca sovietică. În schimb, Rusia și Occidentul au convenit să-i garanteze Ucrainei integritatea teritorială.
Când Rusia a încălcat Memorandumul, în 2014, Ucraina a rămas fără apărare. A urmat Acordul de la Minsk, din 2015, care a eșuat din cauza aceleiași neseriozități a Moscovei. Documentul trebuia să restabilească, treptat, integritatea teritorială a Ucrainei, după invazia Rusiei din 2014, dar reprezentanții Moscovei au susținut că Moscova nu a fost implicată într-un conflict în Ucraina.
Într-un fel, ambele părți au împiedicat Procesul de la Minsk, dar motivul eșecului a fost insistența Rusiei de a nega realitatea.
Garanții de securitate și promisiuni încălcate
Acum, Rusia are propria versiune privind promisiunile încălcate. Kremlinul a susținut, în repetate rânduri, că Occidentul nu ține cont de interesele de securitate ale Rusiei. Acest lucru nu este total neadevărat. SUA au promis URSS, cel puțin la nivel declarativ, că, în schimbul reunificării Germaniei, NATO nu se va extinde spre est.
Ani de zile președintele Bill Clinton a repetat această promisiune făcută președintelui rus Boris Elțîn, negociind în același timp aderarea la NATO a Poloniei, Republicii Cehe și Ungariei. Ecouri ale acestei istorii s-au făcut auzite la sfârșitul anului 2021, cu două luni înainte de invazie, când Putin a cerut „garanții de securitate” de la NATO: că nu vor exista noi membri, că infrastructura NATO va fi readusă la stadiul în care era în 1997 și că armele nucleare americane vor fi scoase din Europa.
Kremlinul a cerut ca extinderea NATO spre est să fie anulată. NATO a refuzat, iar Putin a decis că trupele ruse trebuie să intre în Ucraina. După căderea Cortinei de Fier, Occidentul nu a fost sincer cu Rusia. Poate că a fost o oportunitate ratată. Dar acum nu mai există nicio șansă de a ajunge la un acord cu Rusia lui Putin.
Cortina de Fier, împinsă cât mai mult înapoi spre Occident
Așa cum SUA au protejat Germania, acum Germania are responsabilitatea de a garanta existența Ucrainei. Putin vede reunificarea Germaniei și extinderea NATO spre est ca pe un fel de trădare, iar în acțiunile sale revanșarde încearcă să împingă Cortina de Fier cât mai mult înapoi spre Occident. Rusia de astăzi este un stat totalitar, imperialist. Putin nu se mai agață de logica Războiului Rece, ci de logica celui de-al Doilea Război Mondial. El vrea să aducă Ucraina înapoi în imperiul său și să folosească războiul pentru a retrasa granițele recunoscute internațional.
O pace durabilă nu poate însemna decât un nou Război Rece
În acest moment, o pace durabilă nu poate însemna decât un nou Război Rece. Doar o Cortină de Fier la granița de est a Ucrainei, creată prin garanții solide de securitate, îl mai poate opri pe Putin.
Există și o alternativă: sacrificarea Ucrainei, permițând ca această țară să devină protectorat al lui Putin. Cu siguranță, nu ar fi un rezultat acceptabil pentru Germania, care își datorează libertatea și prosperitatea promisiunilor SUA de a proteja Europa.
Pentru a se feri de Stalin, Germania de Vest a ales legături cu Occidentul, inclusiv garanții de securitate din partea SUA, care continuă să protejeze țara de regimul lui Putin. Așa cum SUA au protejat Germania, acum Germania are responsabilitatea de a garanta existența Ucrainei. Ar însemna un nou Război Rece, dar, în același timp, ar fi un pas înainte. Ar aduce ceea ce lipsește acum: securitate pentru Ucraina și stabilitate Europei.