Primer avertizează că fabricile de medicamente din ţară sunt forţate de 8 ani să plătească, pe lângă impozitul pe profit de 16% şi un impozit pe cifra de afaceri, sub forma obligaţiei de plată tip ‘clawback’, care a ajuns, începând cu 2015, să depăşească valoarea impozitului pe profit. 

‘Această dublă impunere fiscală, care a trecut în anumite trimestre de 40%, este discriminatoare şi împovărătoare pentru agenţii industriali din acest sector economic şi reprezintă motivul pentru care membrii Primer au ajuns să fabrice medicamente care nu au rentabilitate economică, existând pierderi care trec de 10%. Astfel, din cele peste 1.000 de medicamente care fac obiectul dublei impuneri fiscale şi care costă în marea lor majoritate mai puţin de 25 Ron în farmacie sau în spital, cel puţin 200 sunt nerentabile, din cauza suprataxării aplicate în contextul celui mai mic preţ din UE. Continuăm să fabricăm aceste medicamente din respect pentru pacienţi din Romania şi cu speranţa că ele vor fi scutite in cel mai scurt timp de obligaţia de plată de tip ‘clawback’, a declarat Dragoş Damian, Director Executiv Primer.

Potrivit reprezentanţilor patronatului, singura soluţie pentru a opri dispariţia medicamentelor ieftine este reprezentată de scutirea imediată de plata obligaţiei ‘clawback’ a medicamentelor care costă sub 25 de lei, pentru a nu îngreuna în continuare accesul pacienţilor la medicamente fabricate în România şi nu a afecta competivitatea site-urilor de manufacturiere din ţară. 

‘În ciuda repetatelor semnale de alarmă pe care Primer le-a tras la numeroase nivele, autorităţile de resort par să nu înţeleagă rolul strategic pentru sistemul sanitar şi economie al fabricilor de medicamente din ţară, obligându-le pe acestea la plata simultană de impozit pe cifra de afaceri şi pe profit. În lipsa unui cadru fiscal corect şi predictibil, vom putea asista pe lângă problemele pe care le au pacienţii în a-şi procura medicamentele esenţiale şi la închiderea sau relocarea din ţară a unor secţii de manufacturiere sau a unor fabrici întregi’, se menţionează în comunicat. 

Pe de altă parte, sursa citată subliniază că unităţile de manufacturiere de medicamente din ţară, membre ale Primer, au pentru următorii 5 ani planuri de extindere şi tehnologizare în valoare de peste 100 milioane euro, care vor crea peste 500 de noi locuri de muncă şi că toate aceste investiţii pot face din România un hub industrial cu deschidere pentru exporturi către toate ţările din regiune.

 

Producătorii de medicamente semnalează însă că aceste planuri rămân însă pe hârtie, pentru că in loc să investească în unităţi de manufacturiere, laboratoare de calitate, centre de cercetare-dezvoltare şi de studii clinice, membrii Primer sunt împovăraţi cu un impozit dublu nedrept şi impredictibil, de 40%.

‘Suntem încurajaţi de determinarea Primului Ministru Mihai Tudose de a rezolva probleme ale sistemul sanitar care trenează de ani buni. O astfel de abordare trebuie utilizată şi pentru a iniţia consultări cu producătorii industriali de medicamente din România pentru identificarea de urgenţă a măsurilor care să stopeze imediat aplicarea discriminatorie a unei duble impozitări asupra unei ramuri industriale. De altfel, un dialog deschis cu fabricile de medicamente din ţară poate rezolva multe din probleme aprovizionării cu medicamente a pacienţilor romani, pentru că site-urile de manufacturiere pot introduce rapid in fabricaţie aproape orice produs deficitar’, a mai spus Dragoş Damian.AGERPRES