Singura rafinărie din Bulgaria ar putea fi închisă. Guvernul de la Sofia are de-a face cu o situație tensionată

Amintim că anunțul a venit în contextul în care UE a căzut de acord asupra unui embargou privind importurile de petrol rusesc pe mare, în cadrul sancțiunilor impuse împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Embargoul ar urma să intre în vigoare la începutul lunii decembrie. Totuși, Bulgaria a obţinut o excepţie şi i se permite să continue să importe ţiţei rusesc până la finele lui 2024, conform informațiilor transmise de reuters.com

Potrivit sursei menționate, actualul Guvern interimar de la Sofia intenţionează să permită rafinăriei Lukoil Neftochim să continue să importe ţiţei rusesc, după ce embargoul UE va intra în vigoare, şi de asemenea să îi acorde permisiunea de a exporta producţia realizată la rafinăria de la Burgas.

Ilshat Sharafutdinov a precizat luni că rafinăria Lukoil de la Burgas ar urma să proceseze aproximativ 7,1 milioane de tone de ţiţei în acest an, adăugând că această rafinărie exportă aproximativ 50% din producţia finală.

Sursa menționată a informat în urmă cu o lună că, pentru a limita efectele sancţiunilor UE, Lukoil ar putea să îşi restructureze divizia de trading, Litasco SA, prin crearea a două divizii, una cu sediul la Geneva, şi alta cu sediul la Dubai.

Conform acestui plan, biroul de a Geneva, denumit „Litasco West”, va continua să cumpere ţiţei non-rusesc şi va gestiona celelalte rafinării europene ale Lukoil, cele din România şi Bulgaria, şi de asemenea va păstra o participaţie minoritară la o facilitate operată de TotalEnergies SE în Ţările de Jos. Biroul din Dubai, denumit Litasco Middle East, va fi responsabil de tranzacţiile cu petrol rusesc şi gestionarea operaţiunilor din Asia, inclusiv a biroului din Singapore.

Prețul gazelor din Bulgaria a scăzut cu 47% de la 1 noiembrie

În altă ordine de idei, amintim că autoritățile de reglementare în domeniul Energiei din Bulgaria (EWRC) a aprobat, luni, 31 octombrie, scăderea preţului la gazele naturale cu 47,3%, în urma propunerii care a venit din partea furnizorului de gaze Bulgargaz.

Începând cu data de 1 noiembrie, noul preţ al gazelor va fi de 123,47 leva per MWh (sau 63,13 euro per MWh). Tariful propus, care nu include accizele şi taxele TVA, este destinat furnizorilor finali şi persoanelor care dețin licenţă pentru producţia şi transferul energiei termale, a anunţat Bulgargaz.

În luna octombrie 2022, preţul gazelor în Bulgaria a fost de 233,36 leva per MWh. În același timp, preţul gazelor care urmează să fie livrate în noiembrie pe piața europeană se situează la 130 euro per MWh.