Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a explicat că deficitul comercial al României cu produse agroalimentare nu poate fi redus decât prin dezvoltare. Astfel, acesta și-a propus să implementeze o balanţă comercială „0” pe produsele din carne de porc într-o perioadă de 5 ani.
Așadar, Florin Barbu a explicat că sunt contracte semnate în finanţare şi în execuţie pentru 56.000 de locuri de cazare pentru scroafe, în ferme noi. Astfel, România poate produce în plus aproape 1,6 – 1,8 milioane de purcei după finalizarea acestor investiţii pe o perioadă de 2 ani.
Florin Barbu spune că va continua acest program şi în perioada următoare
„Vorbind de porc, în momentul de faţă sunt contracte semnate în finanţare şi în execuţie pentru 56.000 de locuri de cazare pentru scroafe, în ferme noi. Asta înseamnă că după finalizarea acestor investiţii pe o perioadă de 2 ani, putem produce în plus, în România, aproape 1,6 – 1,8 milioane de purcei.
Vom continua acest program de reproducţie şi în perioada următoare, pentru că din calculul economic pe care l-am făcut la Ministerul Agriculturii şi am discutat şi cu sectorul, practic un purcel importat pentru a fi băgat într-o fermă de gras este aproape 128 de euro. Costul de producţie pentru un purcel crescut în România este de 60 euro. Asta înseamnă că aceşti bani care ar trebui să rămână în buzunarele fermierilor şi în fermele din România pentru a avea un capital de lucru şi a se dezvolta, pleacă în altă parte, în afara României”, a declarat Florin Barbu, conform Agerpres.
De asemenea, acesta vrea să se producă în România cantitatea necesară de purcei. Ulterior, aceasta va fi introdusă în fermele de creştere a porcilor. Cantitatea necesară de purcei se ridică la aproximativ 9 milioane.
„Cred în salvarea sectorului suin pentru că este un sector pe care mi l-am asumat ca ministru al Agriculturii, pentru că vreau ca în România să se producă cantitatea necesară de purcei. Practic, sunt 9 milioane de purcei de care România are nevoie pentru a fi integraţi în fermele de gras. Este un sector prioritar şi v-am spus atâta timp cât voi fi şi voi deţine această funcţie de ministru al agriculturii vreau ca sectorul suin din România să fie salvat.
Vreau ca balanţa comercială să fie „0” pe produsele din carne de porc. Dacă începem anumite programe şi ne ţinem de ele, dacă este continuitate pe aceste proiecte care sunt de siguranţă alimentară, indiferent cine va fi ministru, cred că într-o perioadă de 5 ani, dacă se merge în ritmul acesta, balanţa comercială îşi va reveni. Cred că toţi avem datoria, toţi care vom fi pe scaunul acesta de ministru, să ne uităm în balanţa comercială şi să dăm românilor carne şi produse alimentare fabricate în România. E păcat ca milioanele de tone de cereale să plece la export, atâta timp cât poţi să dezvolţi aici sectorul zootehnic, care înseamnă plus valoare”, a mai spus Florin Barbu pentru sursa menționată.
Ministrul Agriculturii a luat decizia de a schimba modul de accesare a fondurilor europene din Planul Strategic 2023-2027
Ministrul a luat decizia de a schimba modul de accesare a fondurilor europene din Planul Strategic 2023-2027. Astfel, cei care vor investi în zootehnie vor merge pe axe separate.
„Am luat o decizie în ceea ce priveşte pe măsurile de accesare a fondurilor europene din Planul Strategic 2023-2027: le-am împărţit pe deficitul din balanţa comercială. Practic, cei care vor investi în zootehnie vor merge pe axe separate, pentru a nu se mai întâmpla ca în 2024 să avem 70% numai proiecte pe parte de bovine, iar pe partea de porcine pe care avem deficit să nu putem face investiţii. Fiecare beneficiar care vrea să dezvolte în partea de zootehnie va avea axă separată.
Vrei să-ţi faci fermă de porc, fermă de vacă, fermă de ovine, fermă de păsări, nu vor fi amestecate aceste proiecte. Totul a fost creat pentru a îndrepta balanţa comercială în România. Nu vreau să mai mergem în România pompieristic. Sunt adeptul dezvoltării agriculturii româneşti prin a dezvolta ferme şi a nu mai arunca banii fără a avea plus valoare”, a completat ministrul.
Potrivit ministrului, reproducţia „nu mai are ce căuta în Planul Strategic 2023-2027”. Pe acest program, spune Florin Barbu, oamenii trebuie să acceseze proiecte pentru creşterea de porcului.
Este necesar „să se dezvolte concomintent şi partea de creştere, de gras, iar purceii pe care îi producem în aceste ferme să meargă pe creştere”. Ministrul a subliniat apoi că autoritățile nu vor „să ajungem în situaţia să producem purcei şi să fim nevoiţi să-i exportăm”.
Acesta spune că „toate au fost gândite cu cap”. Scopul măsurilor este „să producem 1,8 milioane de purcei în 2 ani de zile”.