Crenvurștii sunt un tip de mezel extrem de căutat pe mesele românilor, fiind adesea serviți fierți sau prăjiți, alături de muștar și pâine.
Recent, Dragoș Pătraru a realizat o investigație asupra diferitelor branduri disponibile pe piață, examinând cu atenție lista de ingrediente pentru fiecare produs. Rezultatele obținute sunt alarmante, având în vedere că majoritatea crenvurștilor au un conținut scăzut de carne de calitate, ceea ce le reduce valoarea nutrițională.
Analiza ingredientelor făcută de Dragoș Pătraru
Pătraru a comparat etichetele celor mai populare tipuri de crenvurști, axându-se în mod special pe proporția de carne din fiecare produs. Din păcate, s-a constatat că multe dintre acestea oferă o valoare proteică insuficientă, datorită utilizării cărnii de proastă calitate sau a ingredientelor suplimentare de tip vegetal.
Crenvurștii Meda
Crenvurștii de porc Meda, produși de Meda Prod ‘98, au fost analizați astfel:
„Ingrediente, carne de porc din UE, 78%. Avem 23 de grame de grăsimi, 13 grame de proteine. 13 grame de proteine, în condițiile în care avem 78% carne și avem și proteină vegetală adăugată. Aici avem una dintre cele mai mari păcăleli. Vom discuta”, afirmă Dragoș Pătraru.
Crenvurștii Cris-Tim
De asemenea, Pătraru a investigat crenvurștii Porc Extra de la Cris-Tim Family Holding:
„Carne din porc 52%, doar, carne de pui, piele de pui, proteină din lapte, proteină animală de porc, colorant. Avem 14,3 grame de proteină, în condițiile în care 100 de grame de carne au între 25 și 30 de grame de proteină”, subliniază el.
Crenvurștii CrenFox
În ceea ce privește crenvurștii de porc extra CrenFox, Dragoș Pătraru a spus:
„Carne de porc 75%. Avem 12,4 grame de proteine la un produs care are 75% carne. Nu există, nu este această carne sau carne foarte săracă în proteină: piele, zgârciuri.”
Crenvurștii Auchan
Referindu-se la crenvurștii cu carne de porc de la Auchan România, acesta observă:
„Crenvurști cu carne de porc de la Auchan România. Ingrediente: carne de porc 31%, slănină, proteină de mazăre. Avem 13 grame de proteine la suta de grame de produs.”
Avertismentul ANPC privind ingredientele
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a emis un avertisment cu privire la conținutul de ingrediente din crenvurștii disponibili pe piață. Majoritatea conțin colorant carmin.
Aceștia subliniază că:
„La unele sortimente de crenvurști, condimentele sunt înscrise în mod generic și nu este menționat tipul condimentului. Având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie cunoscută denumirea respectivului condiment.”
Top 10 mărci de crenvurști analizate
ANPC a realizat o evaluare a diferitelor mărci de crenvurști, clasificate în funcție de conținutul de carne.
- Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc și fără aditivi;
- Golfera/Italia cu 88% carne de pui și 2 aditivi;
- AIA/Italia cu 88% carne de curcan și pui, dar cu 5 aditivi;
- Dulano/Germania cu 87% carne de porc și 2 aditivi;
- Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui și 27% carne de lucru pui) cu 3 aditivi;
- Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc și 3 aditivi;
- Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui și 13% carne din pulpă de pui) și 9 aditivi;
- Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui și 5 aditivi;
- Agil/România cu 80% piept de pui și fără aditivi;
- Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc și 20% carne de vită) și 5 aditivi.
„Numai 74% dintre produsele analizate prezintă o declarație nutrițională, iar la 9% dintre acestea informațiile nutriționale sunt incomplete.”
Date nutriționale relevante
Valoarea energetică a produselor variază între 156 kcal și 312 kcal la 100 de grame. De asemenea, conținutul de lipide variază între 11 grame și 28 grame, în timp ce acizii grași saturați se află între 3,3 grame și 11 grame.
Studiile realizate în instituții medicale arată că grăsimile saturate pot provoca afecțiuni cardiovasculare, iar cantitatea de proteine se încadrează între 9,7 grame și 15,59 grame.
„Numai 19% dintre produsele analizate au o cantitate de proteine mai mare sau cel puțin egală cu 14 grame per 100 grame produs, fapt ce arată atât cantitatea redusă de carne, cât și calitatea scăzută a cărnurilor folosite la fabricarea crenvurștilor”, mai notează ANPC.