De fapt, consumul a una până la două cești de cafea, pe zi, este legat de un risc mai scăzut de boli de inimă și insuficiență cardiacă, potrivit Johns Hopkins Medicine. Efectul este și mai mare dacă adăugăm cacao în cafeaua de dimineață. Un medic cardiolog explică beneficiile cafelei cu cacao pentru sănătatea inimii.

Ce efect are asupra sănătății inimii cafeaua cu cacao

Un medic cardiolog explică beneficiile cafelei cu cacao pentru sănătatea inimii. Iată trei motive pentru care inima vă va mulțumi pentru că ați început ziua cu o ceașcă de cafea în care ați adăugat o linguriță de cacao, conform Wellandgood.

1. Cei care beau cafea pot trăi mai mult

Nikki Bart, medic cardiolog la Institutul de Cercetare Cardială Victor Chang spune că cercetările arată că un consum moderat de cafea contribuie la longevitate și la sănătatea inimii.

Într-un studiu din ianuarie 2022, publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, cercetătorii au descoperit că un consum de până la trei căni de cafea pe zi poate reduce riscul unei persoane de a muri din cauza bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.

Dr. Bart avertizează că asta nu înseamnă că ar trebui să bei cafea toată ziua.

„Beneficiile pe care le experimentați au un efect care depinde de doză. Consumul de până la trei căni de cafea pare a fi cantitatea optimă”, spune ea.

2. Băutorii de cafea pot avea un risc mai mic de boli de inimă și accident vascular cerebral

O ceașcă de cafea băută dimineața sau după-amiaza ar putea reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă, spune Colette Micko, medic nutriționist.

O analiză din 2013 susține aceste afirmații într-o meta-analiză care a inclus mai mult de 35 de studii.

Cercetătorii au descoperit o scădere cu 15% a riscului unor boli de inimă atunci când o persoană a consumat o cantitate moderată de cafea (între trei până la cinci căni pe zi) în comparație cu cineva care nu a băut deloc.

„Consumul de cafea nu a avut beneficii pozitive sau negative asupra riscului bolilor cardiovasculare”, spune Micko.

De asemenea, obiceiul de a bea cafea este legat de reducerea riscului de accident vascular cerebral, conform concluziilor unui studiu din noiembrie 2021 publicat în PLOS Medicine.

Studiul, pe mai mulți ani, a urmărit peste 365.000 de participanți adulți și consumul lor de cafea și ceai, începând din 2006. Cercetătorii au descoperit un risc cu 32% mai mic de AVC pentru cei care au spus că au băut două până la trei cești de cafea sau două până la trei căni de ceai în fiecare zi, în comparație cu persoanele care nu au băut niciuna.

3. Pudra de cacao poate reduce inflamația

Cafeaua are beneficii cunoscute pentru sănătatea inimii, dar adăugarea pudrei de cacao le poate îmbunătăți și mai mult.

„La fel ca boabele de cafea, pudra de cacao conține flavanoli, care au efecte antiinflamatorii, relaxează vasele de sânge și îmbunătățesc controlul zahărului din sânge”, spune dr. Bart.

Flavanolii sunt compuși chimici care fac parte din familia antioxidanților, numită flavonoide. „S-a demonstrat că flavanolii reduc inflamația și îmbunătățesc fluxul sanguin, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii, prin relaxarea vaselor de sânge, scăzând tensiunea arterială”, spune ea. Flavonoidele pot avea efecte antiinflamatorii, antivirale, antibacteriene și anticancerigene.

cafea
SURSA FOTO: Dreamstime

Sfaturi pentru prepararea unei cafele sănătoase cu cacao

1. Atenție la mărimea porției

Nu trebuie să exagerați cu pudra de cacao pentru a beneficia de beneficiile ei. Micko recomandă adăugarea a cel mult două lingurițe de pudră de cacao în cafeaua zilnică pentru a sprijini sănătatea inimii.

2. Săriți peste frișcă și zahăr!

Cafeaua este o băutură naturală, fără calorii, dar dacă adăugați frișcă, zahăr și alte arome, caloriile pot începe să se adune.

Dr. Bart spune că acestea pot avea efecte negative asupra sănătății inimii. „Zăhărul, aromele artificiale și îndulcitorii sunt proinflamatorii, anulând beneficiile cafelei. Eliminați-le din cafea!”

Dacă doriți mai multă aromă, adăugați mirodenii, cum ar fi scorțișoara sau nucșoara.