După decepția națională provocată de eșecul aderării la spațiul Schengen, românii primesc totuși un premiu de consolare. O șansă a schimbării generale, fie că vorbim de clasa politică sau de atitudinea umilă pe care o manifestăm față de Bruxelles. Expertul în politici externe Dan Dungaciu a explicat la podcastul România lui Cristache, de ce ar trebui să profităm în aceste momente.
„Niciodată să nu lași o criză bună neirosită. Asta poate să fie o șansă a României în ciuda acestui eșec. Poate că această criză să ne fie oportunitate. (…) Noi trebuie să înțelegem că România acum are nevoie de alte mesaje, alte fețe, alte tipuri de abordare. (…)Nu mai poți să faci politică cum ai făcut până acum. Nici în relația cu Uniunea Europeană, pentru că ai fost umilit și trântit pe jos, nu mai poți să te comporți la fel. Trebuie să înveți să spui nu, trebuie să înveți să negociezi, trebuie să îți folosești dreptul de veto.”, a subliniat Dan Dungaciu.
Diplomația mai puțin „diplomată”
„Toată diplomația noastră este o diplomație a reconcilierii. Să nu fie tensiune. Așa sunt ei educați pentru că așa au trăit 20 de ani. Nu știu să acționeze în alte conjuncturi. Acum suntem într-o situație în care nici Washington și nici Bruxelles nu spun același lucru și la nivelul Uniunii Europene este un joc de tip G0 – fiecare pentru el. În această lume trebuie să se miște România. E o competiție între mașini și ea vine cu căruța. Păcatul este al inadecvării. Noi nu înțelegem în ce lume ne ducem. Dacă România făcea ce făcea Orban cred că era strivită ca o insectă.”, e convins analistul.
Va fi subiectul Schengen astupat?!
„Astupat înseamnă că nu-l mai vedem la televizor, dar în populație va fi. Noi măsurăm populația. Facem barometrele astea de 4-5 ani de zile, tocmai pentru a vedea cum se modifică starea de spirit. Nu poți să astupi totul și să spui că nu există. Dar până la urmă explodează chestia asta. De asta spun că Schengen a venit ca o grenadă pe o stare de spirit. E ca un chibrit într-o încăpere care are gaz.”, a mai spus Dan Dungaciu.