Singurul milionar din TOP 300 premiat de două ori la Geneva pentru inventică

Fără îndoială, Mircea Tudor a dat lovitura cu Roboscan, de pe urma căruia a adunat o avere care-l plasează în categoria de milionari ai României. Totul a plecat de la o emisiune de radio pe tema securizării transfrontaliere.

Antreprenor prin vocație, Mircea Tudor a găsit aici o oportunitate. „E o utopie, nu aveţi nicio şansă cu un astfel de proiect!“, rememorează Tudor răspunsul pe care i l-au dat americanii de la Rapiscan, când le-a propus să participe împreună la licitaţia pentru securizarea frontierei de nord-est a țării, organizată în 2001 de Banca Mondială. Până la urmă, „mi-au dat 11 pagini de documentaţie tehnică (…) am câştigat licitaţia, comanda a fost suplimentată cu încă o unitate, a treia“, rezumă Tudor cum a făcut primul milion de dolari.
Cum s-a ajuns la Roboscan, sistemul avansat de scanare a camioanelor în vămi? „Am onorat comanda în urma licitaţiei câştigate, dar angajaţii din vamă au refuzat să lucreze pe scanere pe motiv că sunt supuşi unor radiaţii ionizante profesionale. Au făcut grevă şi au cerut salariu dublu şi doar patru ore de muncă“, povesteşte Mircea Tudor, proprietarul MB Telecom. Supusă la presiuni, conducerea vămii a cerut o soluţie de manevrare de la distanţă a scanerelor şi „aşa a apărut Roboscan“.
Inventatorul a intrat în 2009 şi în atenția publică, atunci când a câștigat, cu Roboscan, marele premiu la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva. Între timp a vândut 18 scanere pentru containere şi camioane, MBT încasând între 1,5 și 1,7 milioane de euro pentru fiecare aparat vândut.  Anul acesta, cu o nouă invenţie – Roboscan 2M Aeria, singurul scaner de avioane din lume -, Mircea Tudor a adus acasă, din nou, trofeul de la Geneva; cinci ani s-a lucrat de acest proiect, iar investiţiile au depăşit opt milioane de euro.
De menţionat că este prima oară în istoria Salonului de Invenţii de la Geneva când un concurent reuşeşte să câștige, de două ori, marele premiu. Mircea Tudor se mândreşte acum că deţine „singura soluţie existentă pe plan mondial care poate scana integral o aeronavă, inclusiv aripile“ şi se aşteaptă să obţină peste 3 milioane de euro pentru fiecare dispozitiv vândut.

 
Mircea Tudor

Inventator în serie

33-34 milioane euro

56 de ani, căsătorit

Cercetare, comunicaţii, sisteme de securitate

Bucureşti