Braşovul este singurul oraş din România care a atras atenţia a şase milionari locali şi străini interesaţi de construcţia de centre comerciale. Nume precum Gérard Mulliez, Michał Sołowow, Dan Adamescu, Ion Ţiriac, Sándor Csányi şi magnatul irlandez Michael Whelan au promis urbei de la poalele Tâmpei investiţii de peste 600 mil. euro.
Dacă toate anunţurile făcute de investitorii imobiliari în ultimii şapte ani s-ar fi adeverit, braşovenii ar avea astăzi 11 malluri. Criza şi schimbările de strategie au făcut ca din pleiada de centre comerciale promise să fie realizate doar două, şi acelea de mici dimensiuni. Singurele centre comerciale de tip mall existente în Braşov sunt Unirea Shooping Center, inaugurat de Dan Adamescu în februarie 2008 în urma unei investiţii de circa 35 mil. euro, şi Macro Mall Braşov, actualmente în proprietatea Romstal, după ce foştii proprietari intraseră în faliment.
Din celelalte proiecte anunţate, singurul care se află în construcţie este Coresi. Francezii de la Immochan au terminat construcţia structurii hipermarketului, care va fi predat către Auchan în luna septembrie a acestui an, şi fundaţia şi 40% din structura galeriei comerciale care va fi anexată hipermarketului. Proiectul este construit pe fosta platformă industrială Tractorul Braşov, cumpărată în aprilie 2012 de Auchan, şi urmează a fi livrat pe piaţă în a doua jumătate a lunii martie din 2015.
„Când am început construcţia Coresi Braşov am realizat un studiu de piaţă din care a rezultat că potenţialul de dezvoltare al oraşului Braşov era de 50-55.000 mp. Cu siguranţă nu există loc în Braşov pentru toate proiectele anunţate. Riscăm să trăim un film pe care l-am mai văzut deja în alte oraşe precum Aradul“, a declarat Tatian Diaconu, directorul general al Immochan România, divizia de dezvoltare imobiliară a grupului Auchan. Proiectul francezilor va avea o suprafaţă închiriabilă de 32.000 mp, fără a include şi cei 13.300 mp ai hipermarketului Auchan. În aceste condiţii, ar mai rămâne loc pentru un singur proiect în suprafaţă de circa 23.000 mp.
Malluri cu şanse
Pe planşetele dezvoltatorilor se mai află încă trei proiecte, despre a căror construcţie s-a vorbit în ultimii ani, excluzându-le pe celelalte cinci care au fost anunţate înainte de criză şi despre care nu s-a mai vorbit nimic de cinci ani.
Michał Sołowow, care ocupă locul trei pe lista celor mai bogaţi polonezi, a intrat în afaceri cu imobiliare româneşti în 2007, odată cu achiziţia terenului fostei fabrici Fartec din Braşov pentru 24 mil. euro. Au trecut cinci ani de inactivitate, după care în 2012 polonezul a suplimentat terenul din Braşov cu două loturi adiacente şi s-a hotărât să înceapă proiectul promis braşovenilor. Construcţia centrului comercial Korona, care ar trebui să aibă în prima etapă 35.000 mp închiriabili, era programată să înceapă în vara trecută, însă lucrările au fost amânate din nou, chiar dacă investitorul a anunţat că a semnat contract cu Carrefour pentru o suprafaţă de 8.500 mp.
Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) a cumpărat în 2012 de la Dan Şucu o construcţie de retail care a inclus şi un teren adiţional, amplasate lângă Carrefour din Braşov. Achiziţia a fost făcută cu intenţia de a combina aceste proprietăţi într-un centru regional, care ar trebui dezvoltat în parteneriat cu Carrefour Property, divizia imobiliară a Carrefour. Deocamdată sud-africanii lucrează de zor la alte trei malluri în Târgu Jiu şi Bucureşti, iar cel din Braşov a fost pus în aşteptare.
Cel de-al treila proiect care încă mai este „în cărţi“ ar trebui dezvoltat de retailerul cora. Compania a cumpărat în Braşov fabrica Hidromecanica, în suprafaţă de 4 ha, contra sumei de 13 mil. euro. Grupul franco-belgian a început în toamna anului trecut un proces de selecţie internaţională pentru atragerea unui partener care să dezvolte acest proiect. Planurile cora prevedeau construcţia unui hotel sau a unui bloc de locuinţe lângă centrul comercial ce va fi dezvoltat pe terenul din Braşov.
Malluri uitate
În ceea ce priveşte celelalte proiecte anunţate înainte de criză, şansa de realizare a acestora este extrem de redusă. Ion Ţiriac ar fi trebuit să dezvolte alături de spaniolii de la Riofisa un proiect complex cu mall, hotel, trei clădiri de birouri şi spaţii rezidenţiale, o investiţie de circa 150 mil. euro. Sándor Csányi, milionarul maghiar care controlează compania TriGranit, a cumpărat încă din 2007 un teren de 22.000 mp în Braşov, unde intenţiona să dezvolte al treilea mall din reţeaua Polus Center, după cel de la Cluj şi Constanţa.
Magnatul irlandez Michael Whelan, fondatorul companiei Moritz Holding, avea în plan, alături de Mivan, dezvoltarea unei reţele de zece malluri la nivel naţional sub brandul Tiago Mall, dintre care unul şi la Braşov. Singurul realizat a fost cel din Oradea, însă nu a apucat să fie deschis publicului, deoarece dezvoltatorii au intrat în faliment.
Nu în cele din urmă, austriecii de la Immofinanz, unul dintre cei mai mari proprietari de centre comerciale din România, avea programate la Braşov două malluri: Roua Shopping Park şi IUS Braşov. Până acum, investitorii acestor malluri nu au mai dat semne că ar vrea să reia lucrările de construcţie.