Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a aprobat, vineri, propunerea Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei de canonizare a Ierarhului Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Ţării Româneşti, cu titulatura ‘Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul’, a anunţat Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

BOR a aprobat canonizarea Ierarhului Martir Neofit Cretanul

Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul va fi sărbătorit în ziua de 16 iunie.

Vineri, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al BOR.

În aceeaşi şedinţă a fost aprobată includerea în Sinaxarul Sinodal, în ziua de 14 noiembrie, a celor şapte sfinţi din Familia Palama, canonizaţi de Patriarhia Ecumenică în anul 2009 – Sfinţii Cuvioşi Palamiţi: părinţii Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Constanţiu şi Caloni (Cali), fraţii săi, Teodosie şi Macarie, şi surorile lui, Epiharia şi Teodota (sec. XIV).

Sinodul BOR a mai stabilit, printre altele, ca Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox să aibă loc la începutul lunii septembrie 2023 la Timişoara.

Slujbă de pomenire a victimelor de la Colectiv

De asemenea, Arhiepiscopia Bucureştilor va organiza, duminică, la Biserica Sfântul Nicolae – Broşteni, o slujbă de pomenire în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv, petrecut în urmă cu şapte ani.

Conform unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, de la ora 8,30 se va oficia Sfânta Liturghie în Biserica parohiei Sfântul Nicolae – Broşteni, situată în apropierea fostului club.

La 12,00 este programată slujba parastasului, care se va săvârşi în curtea bisericii, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Patriarhului Daniel.

O altă slujbă va fi oficiată de un sobor format din 10 preoţi, la ora 13,00, în faţa fostului club Colectiv. Cu acest prilej, va fi depusă o coroană de flori din partea Părintelui Patriarh Daniel în memoria celor pomeniţi.

Protocol între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii

Pe de altă parte, Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii au semnat, marţi, un protocol privind desfăşurarea activităţilor de asistenţă religioasă creştin-ortodoxă în unităţile sanitare subordonate Ministerului Sănătăţii, cele două instituţii fiind reprezentate de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Scopul protocolului, care le actualizează şi completează pe cele din anii 1995 şi 2008, îl reprezintă reglementarea activităţii de asistenţă religioasă creştin-ortodoxă din unităţile sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, precum şi colaborarea dintre cele două instituţii în domeniul asistenţei medicale integrate cu domeniul asistenţei sociale şi religioase, informează Patriarhia într-un comunicat.