Vladimir Putin a crezut că ar putea ține Europa ostatică cu puterea armei energetice a Rusiei. După cum s-a văzut, Europa poate săpa mormântul economic al Moscovei, spune Jeffrey Fischer în editorialul publicat de Kyiv Post. Publicăm mai jos textul integral.
Există o forță economică perturbatoare care se manifestă în Europa. Deși nu va dăuna europenilor, această forță are un potențial semnificativ de a produce consecințe grave asupra Rusiei. Având în vedere că Vladimir Putin însuși a pus forța în mișcare, se poate spune că este ceva autoprovocat. Subiectul – ca aproape întotdeauna în cazul Rusiei – este energia.
Războiul lui Putin cu Ucraina provoacă daune ireparabile Rusiei și, cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mult cresc daunele, transmite Kyiv Post.
Criza energetică a Europei
Când a început războiul, impactul economic asupra sectorului energetic al Europei a fost uluitor.
Pierderea conductei Nord Stream, sancțiunile și o serie de alte probleme au generat furtuna perfectă. În timp ce cererea a rămas constantă, oferta a fost întreruptă.
Exacerbate de frică, incertitudine și îndoială, prețurile au crescut vertiginos. Prețul gazelor naturale a crescut cu 500% în UE, ajungând în cele din urmă la nivelul de dinainte de război. O astfel de creștere ar fi zdrobit UE din punct de vedere economic, ceva la care, probabil, Vladimir Putin se aștepta.
Și alte sectoare energetice au avut de suferit. Sectorul energiei electrice a crescut cu aproximativ 300 la sută pentru multe țări din UE. În timp ce șocurile de preț ale energiei europene din 2022-2023 au fost acoperite pe larg de mass-media, reducerile mai recente ale prețurilor rămân relativ neraportate.
Și mai interesant este motivul. În această vară, o mare parte din Europa a produs mai multă energie (electrică) decât avea nevoie.
Europa se află într-o poziție interesantă
Datorită creșterii masive a implementării panourilor solare și a turbinelor eoliene (grație subvențiilor guvernamentale substanțiale), Europa se află într-o poziție interesantă.
În luna mai, furnizorii germani de energie electrică (atât companiile, cât și persoanele fizice care vând energie solară generată înapoi în rețea) au generat o cantitate masivă de aprovizionare pe o piață cu o cerere stabilă.
Rezultatul a fost o reducere de preț cu 87% în mai puțin de 10 zile. Cererea de energie electrică în Germania este de aproximativ 52,2 gigawați. Cu toți producătorii care alimentează rețeaua, națiunea are 81,7 gigawați, cu peste 50 la sută mai mult decât au nevoie.
Teoretic, Germania ar putea vinde acest exces națiunilor vecine. Dar și vecinii Germaniei se află într-o situație similară, iar cererea în întreaga Europă este foarte mică. În sudul Germaniei, Austria a ordonat companiei Verbund să oprească centrala hidroelectrică de pe Dunăre în timpul zilei.
Cu atât de multă energie regenerabilă care inundă piața, oferta în exces duce prețurile la niveluri extrem de scăzute. Într-o întorsătură șocantă pentru austrieci, guvernul continuă să finanțeze Verbund, de parcă ar produce energie, în încercarea de a stabiliza prețul energiei electrice.
China: aliatul de război și adversarul economic al Rusiei
Deși China este prezentată ca fiind cel mai apropiat aliat al Rusiei în războiul din Ucraina, Beiijng-ul zdrobește Rusia în economia energetică, mai ales când vine vorba de Europa.
Peste 90% din toate sistemele solare importate în UE provin din China. De fapt, pe măsură ce China se îmbogățește pe piețele de energie electrică, practic sufocă Rusia.
Deși China și Rusia împărtășesc o antipatie comună față de SUA și de Occident, președintele Xi Jinping nu are nicio obligație față de Rusia când vine vorba de câștiguri economice.
În ceea ce-l privește pe președintele Vladimir Putin, sunt slabe șanse ca el să nu vadă ce se întâmplă. Cu toate acestea, mâinile lui sunt legate. Fără o corecție masivă a cursului războiului din Ucraina, nu are altă opțiune decât să vadă cum China beneficiază de ceea ce a fost cândva un flux masiv de venituri pentru Rusia.