„Trebuie să gestionăm oameni alungați de război din patria lor. Ei încep o „călătorie a refugiaților”, o călătorie a durerii și a agoniei. Durere pentru tot ceea ce au trăit și văzut, pentru tot ce au pierdut, tot ce au lăsat în urmă și pe care s-ar putea să nu le mai vadă niciodată, și îngrijorare pentru ziua de mâine și viitor”, a spus el. „Sunt într-o stare psihică proastă, mai ales în ultimele zile. Înainte aveau o speranță, spuneau „vom învinge”, dar acum sunt într-o situație foarte proastă, vedem lucrul acesta în ochii lor plini de lacrimi. Dar o vedem și medical, sunt stresați, cu tensiune arterială foarte mare, sunt mulți cu boli cronice, fără medicamente, precum și copii care au nevoie de îngrijiri medicale și medicamente”, a mai spus Petradellis, potrivit ertnews.gr
Potrivit acestuia, „este impresionant cât de bine structurat este statul român și structurile de aici. Imaginați-vă că există un cort cu un veterinar și o ambulanță specială pentru animale”. El a dezvăluit o discuție pe care a avut-o cu o doamnă din Ucraina, soția unui fotbalist de la Dynamo Kiev, care a scos un câine din portbagajul mașinii sale. „Este în vârstă?” am întrebat-o. „Nu”, ,mi-a spus ea, „are doar 3 ani”. ”Și de ce nu iese să alerge după drumul lung? am întrebat. Câinele era și el șocat. „Și-a pierdut energia”, mi-a răspuns.
„Este remarcabil că ceea ce spunem despre oameni, că nu lăsăm pe nimeni în urmă, se aplică și animalelor. Majoritatea celor care vin din Ucraina își iau animalele cu ei”, a mai spus Petradellis.
Pe la Siret trec zilnic câteva mii de oameni
După cum a explicat el, pe la Siret trec zilnic câteva mii de oameni, „de exemplu ieri am avut 3.000 de refugiați din Ucraina”, adăugând că „a fost înființată o tabără improvizată, care este o destinație de tranzit”, iar organizația Medicii Lumii asigură îngrijiri medicale și dispun de corturi în care oamenii să stea o vreme pentru a-și reveni și apoi să-și continue călătoria.
„Am trimis deja 22 de tone de ajutoare umanitare și alimente, bine gândite, pe baza listelor trimise către noi de entități ucrainene – spitale, primării. Medicamente, haine, alimente, pături. Le-am transportat în orașe din Ucraina unde vor fi distribuite acolo unde este nevoie”, a mai spus Petradellis. „Am pus la punct un plan de a lucra și în Ucraina, unde consider că este și mai imperativ să avem o prezență întrucât spitalele sunt destructurate, profesioniștii din sănătate sunt epuizați. Pentru medici nu există granițe, doar oameni aflați în nevoie”, a adăugat el.
Șeful echipei Medicii Lumii de la Siret, a spus că de la Siret mulți ucraineni pleacă în Spania, Italia și Grecia. Foarte puțini aleg Germania, iar unii își doresc să rămână în România, fie pentru că au rude, fie pentru că speră că războiul se va termina curând și că se vor putea întoarce în orașele și satele lor.
El a adăugat că la 30 de kilometri de graniță, în interiorul Ucrainei, există informații că sunt aproximativ 500.000 de oameni care așteaptă să vadă ce se va întâmpla, dacă vor pleca în cele din urmă și vor părăsi țara, sau dacă războiul încetează și rămân acolo. De asemenea, unii dintre ei au o problemă cu documentele de călătorie, deoarece nu există servicii și structuri guvernamentale.
„Suntem aici cu o unitate medicală mobilă, suntem singura organizație medicală care activează pe teren, cu specialități. Avem cardiologi, pediatri, medici primari. Deci, oferim îngrijire primară. Suntem primii care răspundem la orice caz. Există o organizare foarte bună atât din partea României, cât și a voluntarilor români și colaborăm cu ei”, a spus el, adăugând că urgențele și cazurile foarte grave sunt trimise la spitalul local.
Petradellis a precizat că minorii neînsoțiți nu au voie să treacă granița. „Avem și noi ochii deschiși asupra traficului de persoane. Este foarte important să verificăm și noi dacă există un copil care nu este cu familia lui, ci a fost luat de cineva din Ucraina. Au ajuns la cunoștința noastră două incidente care au fost preluate de autoritățile locale”, a spus el.
În plus, a spus că există trafic cu animale, adică unii încearcă să ia animale cu ei pentru a le vinde în Europa, „deci există control și pentru asta”.
Întrebat despre controalele de coronavirus, pe fondul îngrijorărilor ce există în legătură cu fluxurile de refugiați proveniți dintr-o țară cu acoperire vaccinală scăzută, Petradellis a spus că masca nu este obligatorie în România, iar rata de vaccinare este în jur de 30%, la fel ca în Ucraina. „Respectăm toate protocoalele medicale pe baza a ceea ce este valabil în Grecia. Le oferim măști, îi îndemnăm să le poarte mai ales în autobuze. Dar situația aici este diferită. Ceea ce este valabil în Grecia nu se aplică. Înainte de a trece de vamă, toate controalele sunt efectuate de către autoritățile române competente”, a adăugat domnul Petradellis.