Siria, focarul care poate declanșa războiul Israel-Iran

Siria

SURSA FOTO: Dreamstime

Israelul face tot ce poate pentru a se asigura că Iranul nu va câștiga niciodată sprijin formal puternic și permanent în Siria, scrie NationalInterest.

Israelienii au trimis recent un mesaj de forță militar către Iran, avertizând că încercarea Teheranului de a prinde rădăcini în Siria nu vor fi tolerate. Mai multe atacuri aeriene au fost lansate de armata statului evreu asupra Forţelor Qods, aparţinând Gardienilor Revoluţiei Iranieni (IRGC) din Siria.

Atacurile au venit după ce Israelul a dezamorsat un dispozitiv exploziv improvizat, pe Înălțimile Golan, la jumătatea lunii noiembrie. Atacurile aeriene au avut ca scop nu doar atacarea localnicilor, despre care Israelul susține că au fost recrutați de Iran pentru a amplasa dizpozitivul, ci a lovi facilitățile IRGC de pe aeroportul internațional din Damasc.

Înălţimile Golan siriene au fost cucerite de Israel în 1967, fiind anexate formal în 1981, fără acceptul comunităţii internaţionale. Dar administrația Trump le-a recunoscut ca făcând parte din Israel. Iar secretarul de Stat Mike Pompeo a confirmat acest lucru zilele trecute, în timpul unei vizite în Înălțimile Golan.

Războiul civil din Siria izbucnit în 2011 a slăbit armata lui Assad, iar Iranul și aliații săi, precum mișcarea Hezbollah, au profitat de poziția Siriei.

Iranul și Hezbollah au promis să lovească dur Israelul. Hezbollah a acuzat Israelul că l-a ucis pe unul dintre membrii săi, în Siria, în iulie, avertizând că poate ataca Ierusalimul. Iranul a indicat, de asemenea, că ar putea folosi Siria ca platformă de lansare a unor atacuri.

De atfel, a și folosit Siria pentru a lansa drone în spațiul aerian israelian, în februarie 2018 și rachete, în 2018. Israelul a lansat, de asemenea, in 2019, o operațiune militară de distrugere a tunelurilor folosite de Hezbollah.
Toate acestea conturează imaginea modului în care Iranul a prins rădăcini adânci în Siria. Republica Islamică este un aliat-cheie al regimului sirian și a dat de înțeles în repetate rânduri că ar putea exporta al treilea sistem de apărare aeriană Khordad în Siria.

La rândul său, Israelul duce mai departe campania împotriva Iranului în Siria, lansând în ultimii cici ani peste 1.000 de atacuri aeriene asupra țintelor iraniene. Această campanie se desfășoară cu cea mai recentă tehnologie a Israelului, inclusiv lovituri cu rachete. Israelul deține zeci de avioane F-35, iar de curând a efectuat o serie de exerciții comune cu Statele Unite.

Mesajele Israelului cu privire la rolul Iranului în Siria au fost clarificate recent, în timpul atacurilor aeriene din 18 noiembrie.
Dar atacurile aeriene israeliene pot împiedica efectiv strategia Iranului, după ce Teheranul a amenințat că va riposta cu un „atac zdrobitor”?

În paralel, informația potrivit cărei președintele ales Joe Biden l-ar fi numit pe Tony Blinken în funcția de secretar de Stat ar putea pune Iranul în dificultate. Lăsându-i pe liderii iranieni să se întrebe dacă pot face o mișcare înainte ca Trump să plece de la Casa Albă.