Statele membre ale Ligii Arabe au cerut duminică preşedintelui sirian Bashar al-Assad, la reuniunea ministerială de la Doha (Qatar), să renunţe la putere pentru a obţine o ieşire "sigură" din ţară şi a făcut un apel către "opoziţie şi Armata Siriană Liberă (ASL) să formeze un guvern de unitate naţională", după cum a afirmat premierul qatarez, şeicul Hamad Ben Jassam Al-Thani.
Potrivit unui bilanţ al Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), dificil de verificat din alte surse, în cursul confruntărilor armate de duminică şi-au pierdut viaţa 123 de persoane, dintre care 59 de civili.
Situaţia de la frontierele ţării suscită îngrijorarea statelor vecine, fiind în desfăşurare lupte pentru controlul punctelor de trecere, iar rebelii au preluat deja controlul asupra a trei astfel de puncte de la graniţa cu Turcia şi a încă unuia de la cea cu Irakul. S-au mai semnalat lupte în estul ţării şi în localitatea Homs, unul dintre principalele centre ale mişcării contestatare împotriva preşedintelui al-Assad, dar şi în regiunea limitrofă cu Înălţimile Golan.
Israelul în mod special se teme că Hezbollahul ar putea să pună mâna pe arsenalul de rachete şi de arme chimice din dotarea armatei siriene. În plus, diplomaţia israeliană a depus o plângere pe lângă secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, după ce săptămâna trecută soldaţi sirieni s-au infiltrat într-o zonă demilitarizată de pe Înălţimile Golan.
Turcia, care găzduieşte zeci de mii de refugiaţi sirieni, şi-a consolidat duminică dispozitivul defensiv de la frontiera cu Siria prin trimiterea unor baterii de rachete sol-aer şi a unor vehicule de transport de trupe la Mardin (sud-est).
Sursa: Agerpres