"Un mare număr de site-uri şi pagini Facebook au fost atacate de susţinători" ai regimului de la Damasc, afirmă Ahed al-Hindi, care se prezintă drept coordonator al programelor arabe pentru Cyberdissidents.org.
Reţelele de socializare joacă un rol important în activitatea de mobilizare, după declanşarea mişcării populare, la 15 martie, soldată cu cel puţin 1.300 de morţi în rândul protestatarilor, conform diferitelor organizaţii neguvernamentale.
În discursul rostit la 20 iunie, preşedintele Bashar al-Assad a adus un omagiu "armatei electronice siriene", care postează "pe o mulţime de site-uri ostile regimului comentarii pro-Assad, insulte şi ameninţări cu moartea", a explicat pentru AFP Ahed al-Hindi.
Această "armată electronică" difuzează pe internet detalii privind cele mai recente "atacur" ale unor "piraţi electronici pro-regim", bombardând cu mii de mesaje profilurile unor militanţi, până la închiderea paginilor de către administraţia Facebook, a explicat un tânăr internaut.
La rândul lor, ciberprotestatarii s-au organizat lansând o ofensivă de amploare împotriva tentativelor de piratare a revoltei, pe Facebook, creând ‘Coaliţia piraţilor informatici sirieni liberi pentru susţinerea revoltei’, a indicat un alt protestatar prodemocraţie.
Haidara Suleiman, care administrează principala pagină Facebook a preşedintelui sirian şi face parte din armata electronică, a recunoscut implicit declanşarea acestui război electronic, justificând că, "din nefericire, mass-media oficiale dau dovadă de slăbiciune".
Autorităţile siriene le interzic celor mai mulţi ziarişti să acopere evenimentele din Siria, iar majoritatea mass-media internaţionale depind de înregistrările video postate pe YouTube şi pe alte site-uri.
SURSA: Agerpres