Decizia luată din interiorul NATO

Finlanda, stat membru NATO din aprilie 2023, a semnat recent un contract istoric în valoare de 317 milioane de euro pentru achiziționarea sistemului de apărare antirachetă ”Praștia lui David”.

Acest contract vine ca răspuns la necesitatea de a se apăra împotriva posibilelor atacuri cu rachete balistice și de croazieră de-a lungul frontierei sale de 1.300 de kilometri cu Rusia.

Ministerul israelian al Apărării a salutat semnarea acestui contract istoric, subliniind importanța sistemului de apărare ”Praștia lui David” pentru securitatea Finlandei în contextul relațiilor tensionate din regiune.

Finlanda devine, astfel, al doilea stat membru NATO care optează pentru achiziționarea unui echipament antirachetă străin, în detrimentul unuia european.

Praștia lui David
SURSA FOTO: Capital.ro

Germania a cumpărat sistem antirachetă de la israelieni

Germania a fost prima țară membră NATO care a comandat, în luna septembrie, sistemul antirachetă Arrow 3 israelian.

Însă, decizia Finlandei de a alege ”Praștia lui David” a generat nemulțumire în Franța, care susține de mai mulți ani o politică de achiziții europene. Industria europeană a dezvoltat sistemul antirachetă Mamba în parteneriat cu producătorul european de rachete MBDA, grupurile franceze Thales și italiene Leonardo.

Statele Unite au aprobat vânzarea sistemului israelian Finlandei, repetând gestul făcut anterior în cazul Germaniei. În ciuda criticilor, Israelul nu deține controlul exporturilor în această situație.

Acest contract evidențiază încă o dată tensiunile între susținătorii unei apărări europene suverane, cum este cazul Franței, și cei care optează pentru echipamente antirachetă străine, precum Germania și acum Finlanda, sub umbrela NATO.

Ce este ”Praștia lui David”

”Praștia lui David” este un sistem complet de apărare aeriană pentru a învinge întregul spectru de amenințări aeriene și de rachete. Sistemul este operațional în misiunile Forțelor de Apărare ale Israelului, scrie Rafael.

Sistemul este modular, scalabil și flexibil pentru a se adapta zonei și topologiei care trebuie apărate.

Beneficiile sistemului:

  • Tehnologii inovatoare, interceptor letal hit-to-kill
  • Probabilitate ridicată de eliminare împotriva unui spectru larg de amenințări actuale și preconizate ale apărării antiaeriene și antirachetă
  • Proiectat pentru inserție „plug and play” în sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă – arhitectură deschisă
  • Următoarea generație de căutători multisenzor
  • Rentabil

Capabilitățile sistemului:

  • Înveliș mare de interceptare
  • Interceptează eficient amenințările în timpul atacului de saturație
  • Selectarea precisă a punctului de ochire hit-to-kill la sfârșitul jocului
  • Lansatorul transportă până la 12 interceptoare paralizante, lansate într-o orientare aproape verticală
  • Propulsie multipulse, următoarea generație de rachete de urmărire