Șoferii, filmați și amendați. Vor fi camere peste tot. Sancțiunea vine direct în plic

camere video camere de supraveghere trafic

SURSA FOTO: Inquam Photos, Virgil Simonescu

Vin vești proaste pentru șoferii indisciplinați. Poliția Română va fi dotată cu un sistem extrem de eficient de monitorizare și sancționare.

Șoferii indisciplinați nu vor mai avea scăpare. Vor fi sancționați în lipsă și vor primi acasă amenda

Șoferii indisciplinați sau agresivi din trafic nu primesc deloc vești bune. Până la iarnă, Poliția Română va dispune de cel mai eficient sistem de monitorizare și sancționare, bazat pe camerele de supraveghere ale primăriilor și Administrației Drumurilor. Mai multe dispecerate vor prelua automat imaginile, iar titularii vor primi amenzile direct acasă.

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care permite Poliției Rutiere să implementeze acest sistem de supraveghere, identificare și sancționare a șoferilor care încalcă regulile de circulație.

Aceste reguli includ depășirea vitezei legale, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, ignorarea indicatoarelor de sens, traversarea căii ferate când nu este permis, conducerea agresivă sau depășirea coloanei de mașini la semafor. Sistemul se bazează pe camerele de supraveghere montate de autoritățile locale și județene sau de administratorii drumurilor naționale și județene.

„Toate autoritățile publice locale care vor să înroleze să se interconecteze cu acest sistem automat vor trebui să îndeplinească anumite cerințe.

Dacă au camere care vor să surprindă nerespectarea regimului legal de viteză, trebuie să facă dovada că acelea sunt omologate, trebuie să notifice, să facă cunoscut în spațiul public, la nivel local că acele camere sunt destinate exclusiv pentru acest scop, pentru constatarea celor șase contravenții. Să le marcheze vizibil”, a declarat comisarul șef Alexandru Popa, de la Direcția Poliției Rutiere.

Centrele de comandă vor fi disponibile în curând

Aceste centre de comandă, care vor prelua automat imaginile surprinse de mii de camere de supraveghere, ar putea fi funcționale în cel mult 120 de zile.

„Nu vom folosi camere neomologate și neverificate. Scopul final este ca șoferii să respecte regimul legal de viteză pentru a preveni accidentele rutiere.

Nu ne-am făcut un scop din a da amenzi, dar dacă vor fi situații în care șoferii nu vor respecta această viteză și vor circula cu viteze mult superioare celor legale, atunci vor primi cu siguranță acele sancțiuni la domiciliu”, a spus și chestorul Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

SURSA FOTO: Dreamstime

Sistemul de supraveghere al Poliției va integra și cele 400 de camere ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care urmează să fie montate în toată țara până la finalul anului viitor. Oficialii Poliției Române susțin că toate primăriile vor fi interesate să își conecteze propriile sisteme de supraveghere video la aceste dispecerate rutiere, deoarece o bună parte din banii încasați din amenzile date șoferilor indisciplinați se vor întoarce în bugetele locale.

Prin aceeași Ordonanță de Urgență, a fost reglementată și posibilitatea ca imaginile surprinse de camerele de bord care înregistrează comportamentul agresiv din trafic să fie folosite pentru identificarea și sancționarea celor vinovați. Martorii incidentelor vor putea încărca dovezile într-un portal al poliției, pe baza unei declarații pe propria răspundere.

Poliția va avea noi metode de a-i prinde pe contravenienți

Una dintre cele mai importante schimbări este implementarea unui sistem avansat de monitorizare a traficului prin sute de camere inteligente ce vor fi instalate pe cele mai tranzitate șosele din țară. Aceste camere vor avea capacitatea de a detecta automat încălcările regulilor de circulație și de a emite amenzi direct la domiciliul șoferilor în cauză, conform noii Ordonanțe de urgență adoptate de Guvern.

Noul cadru legislativ aduce cu sine mai multe schimbări semnificative:

  • În cazul în care un șofer este testat pozitiv pentru alcool (cu o concentrație sub 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat), acesta va avea dreptul să ceară retestarea în 15-20 de minute pentru confirmare. Dacă al doilea test este negativ, șoferul poate părăsi locul controlului fără consecințe.
  • Pentru cazurile de refuz de a se supune testării alcoolemiei sau consumului de substanțe psihoactive, se poate dispune imobilizarea vehiculului. În același timp, conducerea acestuia nu va putea fi preluată pe loc de altă persoană.
  • Este introdusă posibilitatea de a retrage permisul de conducere până la primirea rezultatelor analizelor biologice pentru infracțiuni grave, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.