Decizia cedării către Ucraina a unui sistem Patriot se va lua în CSAT

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat joi, 16 mai 2024, că decizia potențială de a transfera un sistem Patriot către Ucraina va fi luată în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

A reamintit că președintele României a menționat că există o solicitare care va fi supusă analizei în cadrul CSAT. România este o țară la granița Ucrainei. În prezent, dispune de patru sisteme Patriot. Decizia privind transferul unui astfel de sistem va depinde de evoluția situației operative și de ceea ce ar putea fi obținut în schimbul unei asemenea capacități.

Decizia este în responsabilitatea membrilor CSAT. Mesajul președintelui României a fost clar în acest sens. Decizia finală va fi analizată și în funcție de situația concretă și de detaliile disponibile la momentul luării deciziei, ea urmând să influențeze modul în care se va proceda.

„Domnia sa a spus că este o solicitare care va fi analizată în CSAT. România este ţară de graniţă a Ucrainei. Ca atare, în momentul de faţă, sigur, avem patru sisteme Patriot şi în funcţie de evoluţia situaţiei operative şi în funcţie de ceea ce ar putea să se primească în schimbul unei asemenea capabilităţi, decizia va fi luată în CSAT.

Aceasta e o chestiune absolut în responsabilitatea membrilor CSAT. Eu cred că mesajul preşedintelui României a fost cât se poate de clar în această direcţie. Se va analiza şi în funcţie de situaţia concretă şi de detaliile de la momentul luării deciziei, vor determina modul în care se va lua decizia”, a zis el.

Reacția președintelui României

Cu câteva zile în urmă, președintele României, Klaus Iohannis, a dat asigurări că România va găsi o soluție referitoare la posibilitatea de a furniza un sistem Patriot de apărare antiaeriană către armata Ucrainei.

„Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, şi în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi.

Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu, acasă, în CSAT, cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână în România fără apărare antiaeriană.

Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot (…) da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a explicat președintele României.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis)

Despre sistemele Patriot

Odată achiziționarea sistemelor PATRIOT în anul 2018, a fost înființat Regimentul 74 PATRIOT, subordonat Statului Major al Forțelor Aeriene, marcând un nou capitol în istoria apărării naționale antiaeriene și antirachetă. Sistemele PATRIOT cuprind rachete de tip PAC-2 GEM-T și rachete de tip PAC-3 MSE, destinate interceptării și neutralizării amenințărilor aeriene și rachetelor balistice.

România a investit în cea mai recentă versiune a acestor sisteme, deja testate în luptă, capabile să răspundă tuturor formelor de amenințări aeriene existente. Astfel, Forțele Aeriene Române își întăresc capacitățile defensive și de descurajare, contribuind la securizarea spațiului aerian național, în conformitate cu angajamentele NATO, scrie pe site-ul oficial al Forțelor Aeriene Române.

sistemul de rachete sol-aer patriot
Sistemul de rachete sol-aer PATRIOT (SURSA FOTO: www.roaf.ro)