El a făcut parte din grupul de sociologi care au prezentat, la 23 decembrie, un amplu raport privind situația imigranților din Bulgaria și România. Într-un interviu publicat miercuri de Deutsche Welle, el reamintește că această deschidere a pieței muncii nu implică extinderea posibilității de a primit ajutoare sociale, ci permite practicarea unor noi metode de angajare. Astfel, dacă până anul trecut românii și bulgarii aveau posibilitatea să lucreze în Germania fie doar sezonier, fie doar dacă aveau pregătire de specialitate sau diplomă de facultate, de acum înainte piața muncii va fi accesibilă tuturor. În aceste condiții, explică Brücker, afluxul de români și bulgari va scădea în sectoarele unde ei activează preponderent în prezent, cum ar fi agricultura, și va crește în alte domenii precum construcțiile și industria.
Totodată, sociologul german afirmă că românii și bulgarii ce vor sosi în Germania, al căror număr îl estimează ca fiind cuprins între 100 000 și 180 000, își vor plăti taxele și impozitele, astfel că economia germană va profita de pe urma lor. La fel procedează și cei care sunt deja în Germania, deci avem de-a face cu o migrație absolut normală a muncitorilor, nu cu o imigrație a sărăciei, cu toate că vor exista și unele situații de acest fel, cum s-a întâmplat de exemplu cu cele aproximativ 100 de cazuri dovedite de fraude, precum deschiderea unei firme pentru ca apoi să primească ajutor, opinează el.
De asemenea, Brücker precizează că numai 10% dintre românii și bulgarii din Germania primesc în prezent ajutorul social Hartz IV, sub media de 16% înregistrată în rândul străinilor din această țară care solicită ajutorul social. Procentul menționat ar putea scădea datorită noilor posibilități de angajare.
Cât privește apelarea abuzivă la ajutoarele sociale pentru copii, aceasta vizează numai 8,8% dintre români și bulgari, în timp ce acest procent a fost de 11% în rândul populației germane și de 15% la nivelul celorlalți străini.
Sursa: Agerpres