‘Ideea principală este că dincolo de ce ne învaţă sistemul american, el îşi doreşte să sprijine administratorii Fondului Proprietatea pentru modul în care doreşte să se impună în companiile energetice, îşi doresc să preia controlul acestor companii. Toată problema a început de când Franklin Templeton a venit la FP, pentru că vrea să controleze sistemul energetic. Ne-a trezit şi pe noi la realitate’, a afirmat Mihai David.

De asemenea, acesta s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte sprijinul acordat de investitorii străini.

‘Toată recomandările astea cu – ‘ştiţi, voi nu vă pricepeţi, avem noi investitori…’ – sugestiile astea care vin după 21 de ani, nu le mai crede, nu le mai cumpără nimeni. Eu cred în forţa celor care sunt pasionaţi de acest domeniu şi cred că suntem în stare să-l ridicăm cu resursele pe care le avem în piaţă, inclusiv în piaţa privată’, a menţionat Mihai David.

Franklin Templeton s-a opus înfiinţării celor două companiii din sectorul energetic – Electra şi Hidroenergetica.

Compania Electra ar urma să includă centrala nucleară Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova (sud), o parte din compania Hidroelectrica şi firma de minerit Compania Naţională a Lignitului Oltenia. A doua, Hidroenergetica, va cuprinde centralele termoelectrice Electrocentrale Deva (vest), Electrocentrale Bucureşti şi restul centralelor hidroelectrice, inclusiv Porţile-de-Fier de pe Dunăre (sud-vest). Fondul Proprietatea este acţionar în majoritatea companiilor implicate în acest proiect.
SURSA: Agerpres