Contribuţia ţării noastre la eforturile de apărare antirachetă – proiect bilateral româno-american şi, în acelaşi timp, contribuţie la dezvoltarea sistemului NATO antirachetă – a reprezentat o oportunitate deosebită pentru a creşte profilul internaţional al ţării noastre din punct de vedere strategic, a spus el.
‘România – care anul viitor împlineşte 10 ani de când este membru NATO – s-a aşezat, cu această ocazie, pe harta mondială a punctelor strategice. România îşi consolidează, prin acest proiect, poziţia de partener strategic de primă valoare al SUA şi de aliat de încredere în cadrul NATO. Este o confirmare a valorii substanţiale a acestui parteneriat şi a rolului important pe care ţara noastră îl are în cadrul Alianţei Nord-Atlantice’, a arătat secretarul de stat, potrivit unui comunicat al MAE, remis AGERPRES.
În cadrul intervenţiei sale, Aurescu a prezentat diferitele valenţe ale conceptului de diplomaţie multilaterală în contextul practicii diplomatice contemporane.
‘Este foarte dificil să vorbeşti, în practica diplomatică modernă, despre diplomaţie şi să nu te referi la un cadru multilateral. Trăim într-o eră a globalizării, a interconectării, a ameninţărilor transnaţionale – astfel că orice demers diplomatic la nivel bilateral trebuie să ia în considerare şi palierul multilateral’, a evidenţiat oficialul MAE în deschiderea conferinţei ‘Diplomaţia multilaterală – cadrul predilect de promovare a politicii externe româneşti?’.
Bogdan Aurescu a prezentat studenţilor câteva experienţe diplomatice concrete, care ilustrează în mod aplicat conceptul de diplomaţie multilaterală, ancorându-l în practica diplomatică şi demonstrând că acest cadru multilateral este unul propice pentru promovarea pragmatică a intereselor de politică externă ale României.
‘Calitatea de membru UE şi NATO a României a determinat, bineînţeles, o diversificare a modalităţilor de acţiune pe plan internaţional, dar diplomaţia română acordă, în aceeaşi măsură, importanţă şi altor mecanisme de cooperare multilaterală, precum Consiliului Europei, inclusiv în contextul aniversării în acest an a 20 de ani de la aderarea la organizaţie, sau Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa’, a atras atenţia secretarul de stat Bogdan Aurescu.
‘Clubul Studenţilor Diplomaţi’, o iniţiativă a Asociaţiei Studenţilor Economişti din România (ASER), este primul proiect educaţional universitar vizând domeniul diplomaţiei.
CSD îşi propune să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de studenţi la mediul diplomatic şi să ofere o reală oportunitate pentru a învăţa ce înseamnă diplomaţia şi ce presupune activitatea diplomatică. Coordonatorii proiectului se concentrează pe oferirea de informaţii relevante din domeniu şi pe organizarea de activităţi prin care participanţii pot lua legătura cu diplomaţi şi specialişti în domeniu, pentru a învăţa din experienţele lor.
Sursa: Agerpres