Rezultatele financiare cumulate ale băncilor indică după primele şase luni o pierdere netă de 234 milioane lei (55 milioane euro), comparativ cu un uşor câştig, de 90 milioane lei, în primul semestru de anul trecut. Provizioanele constituite de bănci însumau 20,2 miliarde lei, cu aproape 80% mai mari faţă de valoarea de la iunie 2009. După primele şase luni, creditele restante şi îndoielnice s-au ridicat la 16,2 miliarde lei, mai mult decât dublu faţă de nivelul de la mijlo
Rezultatele financiare cumulate ale băncilor indică după primele şase luni o pierdere netă de 234 milioane lei (55 milioane euro), comparativ cu un uşor câştig, de 90 milioane lei, în primul semestru de anul trecut.
Provizioanele constituite de bănci însumau 20,2 miliarde lei, cu aproape 80% mai mari faţă de valoarea de la iunie 2009.
După primele şase luni, creditele restante şi îndoielnice s-au ridicat la 16,2 miliarde lei, mai mult decât dublu faţă de nivelul de la mijlocul anului trecut şi cu 56% peste valoarea din decembrie 2009.
Creditele şi dobânzile clasificate drept îndoielnice
De altfel, chiar în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by încheiat cu FMI se arată că sistemul bancar a rămas pe pierdere după primul semestru, însă Banca Naţională a României (BNR) nu consideră că este necesară modificarea reglementărilor prudenţiale privind provizioanele.
„Sistemul bancar din România a fost afectat de prelungirea recesiunii şi a înregistrat pierderi în prima jumătate a acestui an. La finele lunii iunie, creditele şi dobânzile clasificate drept îndoielnice şi pierdere au ajuns la 17,8% şi este de aşteptat continuarea trendului în a doua jumătate a anului, în contextul în care activitatea economică se menţine redusă”, se spune în documentul obţinut de Mediafax.
FMI notează că rata de solvabilitate a sistemul bancar se ridică la 14,3%, iar toate băncile au o rată individuală de solvabilitate de peste 10%, comparativ cu 8% limita minimă cerută de reglementările internaţionale.
Potrivit datelor centralizate de BNR, la finele lunii mai sistemul bancar înregistra o pierdere de 204 milioane lei (aproape 49 de milioane euro), situaţie care s-a regăsit şi în luna mai a anului trecut, când pierderea s-a ridicat la 228 milioane lei.
După primele trei luni, băncile cumulau un câştig de de 100 de milioane de euro, jumătate din profitul pe întegul an 2009, comparativ cu o pierdere de 50 de milioane de euro în perioada similară a anului trecut.
Potrivit datelor finale centralizate de BNR, sistemul bancar a înregistrat anul trecut un profit net de 815 de milioane lei (200 de milioane euro), în condiţiile în care 22 de instituţii de credit au încheiat exerciţiul financiar pe plus, iar 20 de bănci au raportat pierderi.
SURSA: Mediafax