Cutremur în sistemul bancar după ce Credit Suisse va fi acuzat în fața unui tribunal elvețian, că a permis unei presupuse bande bulgare de traficanți de cocaină să spele milioane de euro, relatează CNN.

Presa din Elveția scrie însă că situația nu ar fi una singulară. Mai exact, Credit Suisse nu este singura bancă elvețiană care ar fi ajutat la spălarea banilor proveniți din traficul de droguri.

În ceea ce privește modul de operare, conform procurorilor elvețien, a doua cea mai mare bancă din țară și unul dintre foștii săi manageri de relații publice nu au luat toate măsurile necesare pentru a împiedica presupușii traficanți de droguri să ascundă și să spele bani în numerar între 2004 și 2008.

„Credit Suisse respinge fără rezerve, ca nefondate, toate acuzațiile în această chestiune moștenită, formulate împotriva sa și este convinsă că fostul său angajat este nevinovat”, a declarat banca într-o declarație pentru Reuters.

Referitor la despăgubiri, în cadrul primului proces penal al unei bănci importante din Elveția, procurorii cer despăgubiri de aproximativ 42,4 milioane de franci elvețieni de la Credit Suisse. Interesul din Elveția a crescut și mai mult în contextul în care, acest lucru ar putea genera o atitudine mai dură a procurorilor față de băncile din țară.

În actul de acuzare, care este alcătuit din nu ma puțin de 500 de pagini, sunt menționate relațiile pe care Credit Suisse și fostul său angajat le-au avut cu fostul luptător bulgar Evelin Banev și cu mai mulți asociați, dintre care doi sunt inculpați în acest caz.

Pe de altă parte, un al doilea act de acuzare în acest caz îl acuză pe un fost manager de la Julius Baer de facilitarea spălării de bani.

Ce spun avocații?

De menționat este faptul că, potrivit declarațiilor făcute de un reprezentant legal al fostului angajat al Credit Suisse, al cărui nume nu poate fi dezvăluit în conformitate cu legile elvețiene privind protecția vieții private, acest caz este nejustificat, iar clientul său a negat orice abatere.

O reacție în acest sens a venit și din partea unui avocat al celor doi presupuși membri ai bandei, care sunt acuzați de mai multe capete de acuzare de deturnare de fonduri, fraudă și falsificare de documente în fața tribunalului federal elvețian, dar care nu pot fi numiți în temeiul legilor elvețiene privind confidențialitatea, a refuzat să comenteze.

Pe de altă parte, un alt avocat al fostului manager de relații de la Julius Baer nu a răspuns la solicitările de comentarii. Trebuie menționat faptul că, Banev, care nu se confruntă cu acuzații în Elveția, a fost condamnat pentru trafic de droguri în Italia în 2017 și apoi în Bulgaria în 2018 pentru că a făcut parte dintr-o organizație criminală activă în traficul de tone de cocaină din America Latină.

Ulterior, acesta a dispărut, însă în luna septembrie a anului trecut a fost arestat în Ucraina, de unde procurorii bulgari cer extrădarea sa pentru a fi acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat și de trafic de droguri, arată datele Interpol, consultate de CNN.