Care este problema cu bancile europene
Stocurile bancare reprezinta o problema la nivel global, dar peisajul gri este mult mai accentuat in Europa. Indexul bursier care masoara randamentul celor mai mari 600 de banci europene a scazut cu 27% in ultimele 52 de saptamani. Scaderea este mult mai mica la bancile americane, undeva in jurul a 11%. Increderea investitorilor pentru acest sector este foarte scazuta, pe fondul temerilor legate de o stare generala de rau a economiei globale.
Pana nu demult, perspectivele bancilor europene erau mult mai optimiste gratie randamentelor mai mari ale obligatiunilor, a perspectivelor economice pozitive si gratie programului de relaxare cantitativa lansat de Banca Centrala Europeana in luna martie a anului 2015. Dar, atat bancile europene cat si cele americane sunt prinse in capcana unei posibile crize economice si financiare. La nivel mondial, bancile sunt afectate de o multitudine de factori care afecteaza abilitatea lor de a-si achita imprumuturile contractate.
- Spre deosebire de bancile din SUA, cele din Europa nu au reusit sa isi mareasca rezervele de capital pentru a compensa pierderile rezultate de pe urma creditelor neperformante.
- Politica dobanzilor negative aplicata de Banca Centrala Europeana pune o presiune substantiala pe profiturile bancilor, intr-o perioada in care acestea sunt inglodate de datorii
- Cresterea economica este palida iar bilanturile bancare sunt sufocate de creditele neperformante
- Curba randamentului de profit este mai plata ca niciodata, semn ca marjele de profit sunt sub o presiune constanta
- Alti factori: deflatia la nivelul zonei euro, prabusirea preturilor la care este cotat barilul de petrol si incetinirea economica din China