Industria bancară din Italia s-a dovedit a fi printre cele mai solide de la începutul crizei financiare globale, a afirmat Donato Masciandaro, profesor de economie la Bocconi University din Milano.
Numai câteva bănci italiene au solicitat ajutorul statului, dar, ţinând cont că actuala criză continuă şi încă nu se întrevede luminiţa de la capătul tunelului, sistemul bancar italian s-ar putea confrunta cu dificultăţi.
‘O industrie bancară care nu este capabilă să obţină profit ar trebui să ne pună pe gânduri’, a avertizat Masciandaro la prezentarea unui raport privind sistemul financiar din Italia.
Raportul apreciază că sistemul bancar italian este orientat spre retail şi se concentrează pe intermedierea tradiţională, dar rata activelor totale ca procent din PIB este încă semnificativ sub media europeană. Din acest motiv, băncile din Italia au avut o evoluţie mai bună la începutul crizei faţă de rivalele lor, care au înregistrat pierderi din cauza activelor toxice, a căror valoare s-a deteriorat rapid.
Dar acum, principalul pericol la adresa băncilor italiene este declinul pe termen lung al profitabilităţii modelului tradiţional de afaceri, se arată în raport. Din cauza crizei datoriilor, în 2011, instituţiile de creditare din Italia au înregistrat pierderi semnificative din cauza obligaţiunilor guvernamentale şi s-au confruntat cu o creştere a costurilor de finanţare. În 2012, profitabilitatea scăzut cu 80%, la un miliard de euro, iar tendinţa ar urma să continue pe termen mediu. Chiar într-un scenariu favorabil al soluţionării rapide a crizei datoriilor, nu sunt şanse de sporire semnificativă a profitabilităţii, apreciază Giampio Bracchi, profesor la Politecnico di Milano University. Prin urmare, principala dificultate pentru băncile italiene în următorii ani va fi majorarea profitabilităţii.
Bracchi consideră că instituţiile de creditare din Italia sunt afectate de costurile cu forţa de muncă şi de costurile structurale, legate de reţeaua de sucursale care este mai extinsă decât în alte state.
‘Productivitatea băncilor italiene este mai redusă cu 40% decât media europeană. În Italia sunt 32.000 de filiale, iar numărul lor ar putea fi redus cu 25%’, afirmă Bracchi.
Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.
SURSA: Agerpres