Jandarmeria Română ar putea avea acces la toate camerele de supraveghere publice. Potrivit unui nou proiect de lege, care se află în dezbatere, jandarmii din România vor avea acces la camerele de supraveghere publice.

„Jandarmeria va putea accesa, în mod direct și gratuit, sistemele de supraveghere ale spațiilor publice, ce sunt instalate în scopul prevenirii criminalității, pazei bunurilor și protecției persoanelor sau supravegherii traficului rutier”, se arată într-un document oficial al programului legislativ, pregătit de Guvernul României, pentru anul 2023.

Dacă proiectul va fi aprobat, sistemul de tip „Big Brother” va funcţiona fără consimţământul persoanelor vizate.

Proiectul privind modificarea și completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române dă dreptul acesteia, în mod explicit, „de a fixa cu mijloacele foto-audio-video, sau prin alte mijloace tehnice din dotare, momente operative cu privire la activitățile desfășurate în locuri publice, fără consimțământul persoanelor vizate, în cazul în care există motive verosimile că în aceste locuri publice ar putea fi comise infracțiuni sau alte fapte ilegale, ori tulburate ordinea și siguranța publică”, se arată într-un document oficial privind programului legislativ al Guvernului României pentru anul 2023.

Extinderea supravegherii ar putea duce la abuzuri

În prezent, o astfel de autorizație este valabilă, de exemplu, pentru manifestările sportive, iar acordarea acestui drept jandarmilor reprezintă o măsură de combatere a infracţiunilor.

Cu toate acestea, specialiştii atrag atenţia că extinderea supravegherii ar putea duce la abuzuri.

„În mod normal, de administrarea acestor camere ar fi bine să se ocupe o singură instituție, cu reguli bine definite. La cerere, imaginile ar putea fi accesate de diverse instituții din sistem, după reguli bine definite, pe niveluri de securitate, eventual”, a declarat sociologul Alfred Bulai, potrivit adevarul.ro.

Specialiștii atrag atenția asupra modului în care sunt utilizate înregistrările

Sociologul a explicat că nu e o mare problemă captarea imaginilor, ci modul în care acestea sunt folosite. Bulai nu a exclus posibilitatea ca ele să fie folosite la urmărirea unor persoane.

„Deci, problema mare este cum sunt utilizate aceste înregistrări video, pentru că acestea pot folosite împotriva unei persoane, la un moment dat. Nu prea există reglementări în acest sens.

Repet, teoretic, aceste camere funcționează pentru asigurarea siguranței publice, dar la Londra, una dintre cele mai dotate metropole în acest domeniu, cu ajutorul camerelor de supraveghere s-au rezolvat numai până la 10% din infracțiunile comune petrecute pe străzi. Și vorbesc de statistici oficiale.

La noi este și un fel golăneală în utilizarea acestor camere. Câți oameni au fost sancționați pentru că au fost surprinși când au rupt oglinda unei mașini, de exemplu? Prea puțini! De obicei, replica autorităților este că nu există plângere pentru că păgubitului nu vrea să umble pe la poliție, nu vrea complicații”, a menționat sociologul, conform sursei menționate.