Cum funcţionează? Telemedicina înseamnă utilizarea tehnologiilor telecomunicațiilor și informaticii cu scopul de a oferi asistenta medicală clinică de la distanță. Ajută la eliminarea barierelor de distanță și îmbunătățeşte accesul la servicii medicale, care de multe ori nu ar fi disponibile în mod constant în comunitățile rurale îndepărtate. De asemenea, este utilizat pentru a salva vieti în situații de urgență.
Mai exact, răspândirea telemedicinei în UE ar putea micşora cheltuielile pentru sănătate per capita cu 18% şi să rezolve problema personalului medical insuficient în UE, economisind 42 de milioane de zile de muncă, cumulat, pentru toţi medicii din UE. Poate cel mai important în economia sistemelor sanitare este faptul că telemedicina va duce la reducerea internărilor nejustificate la nivelul UE, prin monitorizarea pacienților cronici de la distanță, prin sisteme instalate acasă la aceștia.
În România, a fost aplicat mai ales în medicina de urgenţă, toate ambulanţele din Bucureşti şi sistemul SMURD fiind dotate cu astfel de sisteme. Pompierii au camere video montate pe caşti, iar pacientul poate fi consultat virtual de doctorul coordonator. Până acum, la nivel naţional, 40 de spitale din 19 judeţe, alături de 4 penitenciare au fost conectate prin sistemul de telemedicină.
Totodată, dezvoltarea acestui segment a făcut posibilă consultarea pacienților aflați în România de către medici din Franţa sau Italia. Totul în timp optim, prin intermediul unui modern sistem de telemedicină implementat în vestul ţării. În Arad, Deva, Reşiţa şi Timişoara s-a cumpărat deja aparatură medicală de ultimă generaţie, care pune pe picioare proiectul denumit „Ora de aur”, care se referă la cele 60 de minute critice, considerate cruciae în salvarea pacienților aflați în stare gravă sau a victimelor accidentelor rutiere. Proiectul presupune crearea unei platforme virtuale de comunicare, la care medicii specialiști pot apela atunci când se confruntă cu un caz de traumă neurologică gravă, care a costat 1.850.000 de lei, majoritatea fiind fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene.
Sistemul care ar putea ajuta ţările UE să economisească 100 miliarde de euro la bugetele de sănătate
19 iunie 2013, 10:03
Ultima modificare în 19 iunie 2013, 13:03
Vieţi salvate de la distanţă: aceasta este soluţia propusă de Asociația GSM (GSMA) pentru a maximiza gradul de asistență medicală pentru cei care locuiesc în zone greu accesibile şi pentru a "elibera bugetele" de sănătate ale ţărilor UE de povara lipsei de fonduri. Este poate singurul domeniu medical public în care România a făcut progrese remarcabile în ultimii trei ani.
Etichete: economie,
interventii,
medicina
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook