Introducerea sistemului „clawback”, prin care producătorii farmaceutici vor contribui la finanţarea bugetului pentru sănătate cu 5%-11% din venituri, va duce la scăderea, în 2009, a profitului Roche România cu 11%, a declarat directorul general al companiei, Dan Zamonea.
Guvernul a aprobat la începutul lunii octombrie o ordonanţă de urgenţă privind introducerea, începând cu 1 octombrie, a sistemului „clawback”, prin intermediul căruia toţi producătorii de medicamente care desfac produse pe piaţa românească trebuie să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu o sumă reprezentând între 5% şi 11% din veniturile realizate în urma vânzării produselor.
„În cazul nostru, introducerea sistemului de clawback va duce la scăderea profitului companiei cu 11%. Roche susţine accesul a cât mai mulţi pacienţi la terapii inovatoare, aşadar vom colabora ca şi până acum cu autorităţile statului în găsirea celor mai bune soluţii în acest sens. Sperăm că în urma aplicării acestui sistem resursele financiare aflate la dispoziţia sistemului public de sănătate vor creşte, iar numărul pacieţilor care vor beneficia de medicaţie va spori”, a explicat Zamonea.
El a adăugat că, în prezent, compania acoperă o parte importantă a tratamentului pacienţilor cu hepatita C, susţine testarea gratuită a pacientelor cu cancer la sân şi analizele de încărcătură virală pentru pacienţii cu hepatite cronice şi infecţie HIV-SIDA.
Profit de peste 7 mil. lei în 2008
Anul trecut, reprezentanţa din România a producătorului elveţian de medicamente a avut un profit de peste şapte milioane lei, în creştere de la 5,65 milioane lei în 2007, potrivit datelor companiei remise Ministerului Finanţelor Publice.
Pierderile generate de deprecierea monedei naţionale în 2008, precum şi alte datorii, au fost acoperite printr-o majorare de capital din partea companiei-mamă, cu 174,9 milioane lei (41 milioane euro), la 472 milioane lei.
„În acest an vom înregistra anumite pierderi din activitatea de bază, pe care însă le vom acoperi din alte resurse şi prin reducerea cheltuielilor”, a adăugat reprezentantul companiei.
Vânzări mai mari cu 30% la 8 luni
În primele 8 luni, vânzările de medicamente Roche România s-au plasat la aproximativ 480 milioane lei, în urcare cu circa 30% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce a determinat compania să revizuiască în creştere estimările privind vânzările (la preţ de producător) din acest an, de la 500 milioane lei la 600 milioane lei.
„Ne găsim astăzi, dupa 8 luni, în situaţia de a modifica aceste forecasturi iniţiale, aşadar estimăm ca vânzările totale ale Roche România în 2009 se vor situa în jurul a 600 milioane lei. Această creştere a fost susţinută în principal de medicamentele din portofoliul de oncologie, care au înregistrat cele mai dinamice creşteri faţă de anul precedent”, a explicat Zamonea.
Iniţial, reprezentanţii companiei au apreciat că ritmul de creştere a vânzărilor în 2009 se va înjumătăţi, la 5%, pe fondul crizei economice şi a deprecierii monedei naţionale. Anul trecut, Roche România a fost lider pe piaţa locală de medicamente cu o vânzări de 520,7 milioane lei şi o cotă de 7,3%, potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim.
Compania a lansat în acest an, pe piaţa locală, un medicament pentru poliartrita reumatoidă şi a extins indicaţiile pentru un alt produs.
Scădere de preţuri ar putea duce la lipsa unor medicamente de pe piaţă
Referitor la reducerea preţurilor în urma aplicării noi metode de calcul începând cu 1 aprilie, Zamonea spune că a permis accesul unui număr mai mare de pacienţi la tratament, iar companiile cu o prezenţă solidă pe piaţă au putut suporta această scădere mizând pe majorarea vânzărilor în volum.
„Pe de altă parte, această scădere de preţuri operată de autorităţi la începutul anului 2009 a dus la apariţia fenomenului de export paralel. Exportul paralel necontrolat ar putea duce la lipsa unor medicamente de pe piaţă. Din semnalele pe care le primim din piaţă, medicamentele oncologice ar putea fi expuse unui asemenea risc”, este de părere directorul Roche România.
Grupul elveţian Roche este prezent în România de peste 10 ani şi activează în arii terapeutice precum oncologia, tratamentul anemiei, obezităţii şi transplant, având un portofoliu cu peste 35 de produse.
Roche, cu sediul în Basel-Elveţia, este una din cele mai importante companii farmaceutice bazate pe cercetare şi dezvoltare, având două divizii Roche Pharmaceuticals şi Roche Diagnostics.
SURSA: Mediafax