Mircea Fechet a oferit mai multe explicații despre sistemul de garanție-returnare (SGR). Astfel, ministrul a ținut să sublinieze că românii nu vor primi înapoi cei 50 de bani garanție decât pentru acele recipiente pentru care au plătit acea sumă.
Mai precis, spune el, vor recupera banii pe care magazinul îi va solicita în plus față de costul unei băuturi. La valoarea produsului se vor adăuga cei 50 de bani. Aceștia vor fi evidențiați separat și la raft și pe bonul fiscal.
Ministrul Mediului a explicat cum funcționează sistemul de garanție-returnare
De asemenea, garanția nu va fi „purtătoare de TVA”. Aceasta va rămâne 50 de bani de la un capăt la altul. De îndată ce recipientul este înapoiat magazinului, banii vor fi recuperați.
Astfel, ambalajele vechi nu vor fi acceptate de mașinile automate sau la colectarea manuală. Este vorba despre cele care nu sunt parte din sistemul garanție-returnare și care nu au pe etichetă acel logo specific.
„Românii vor primi înapoi cei 50 de bani garanție doar pentru acele recipiente pentru care au plătit acea sumă. Practic, își vor recupera banii pe care magazinul îi va solicita în plus față de costul unei băuturi, fie că vorbim despre apă, sucuri, bere. La valoarea produsului se vor adăuga cei 50 de bani. Aceștia vor fi evidențiați separat și la raft și pe bonul fiscal.
Acea garanție nu va fi purtătoare de TVA, va rămâne 50 de bani de la un capăt la altul și de îndată ce noi vom înapoia magazinului respectiv sau oricărui alt magazin din România recipientul, după ce am consumat conținutul, ne vom recupera suma de bani.
Asta înseamnă că ambalajele vechi, care nu sunt parte din sistemul garanție returnare și care nu au pe etichetă acel logo specific, nu vor fi acceptate de mașinile automate sau la colectarea manuală”, a declarat Mircea Fechet.
SGR va intra în vigoare în câteva săptămâni
Totodată, ministrul a subliniat că sticlele prea mari sau prea mici nu fac parte din program. Este vorba despre sticlele de 5 litri, precum și cele de 100 ml. Motivul este că nu s-a inventat o mașinărie care să le poată prelua.
El a subliniat că anumite tipuri de recipiente au fost eliminate pentru că se ţine cont de gradul posibil de contaminare.
„Sticlele de 5 litri, la fel ca sticlele mai mici, de 100 ml, nu participă pentru că, din, punct de vedere tehnic, încă nu s-a inventat o mașinărie care să le poată prelua. Probabil că fiecare dintre noi am observat cum arată un astfel de aparat, și acea gură de preluare a ambalajului are o dimensiune care nu ar permite preluarea unor PET-uri cu acestea.
Să știți că și pentru recipientele mai mici, din plastic, de 100 ml, dar și pentru cele mai mari de 3 litri, și pentru recipientele din plastic care nu participă la sistemul garanție returnare, și dau exemplu aici sticlele de ulei, sticlele de lapte, acestea sunt alimente care nu participă la sistemul de garanție returnare și pentru toate aceste ambalaje rămâne obligația cetățenilor pe care o avem și astăzi de a le sorta și de a le colecta la pubela corespunzătoare.
Trebuie să ținem cont și de gradul de posibilă contaminare a ambalajului. Ceea ce vrem să obținem este un ambalaj cât mai curat, care să fie cât mai valoros și să ajungă direct în fabricile de reciclare. Și tocmai din acest motiv, pentru lapte, pentru iaurt, pentru ulei, deocamdată soluțiile tehnice nu permit colectarea acestor ambalaje.
Ținând cont că ele se presează în interiorul mașinii și se perforează, fără riscul unei contaminări. Dar pe viitor eu sunt optimist că sistemul garanție returnare va reuși să aducă aceste cifre extrem de ambițioase pe care și le propune”, a conchis Fechet.
Amintim că sistemul va intra în vigoare în câteva săptămâni.