Vestea momentului despre pensii! Anunțul venit de la cel mai înalt nivel. Au spus chiar acum (SURSE)
Surse din cadrul Comisiei Europene spun că instituția se așteaptă ca România să continue să lucreze la implementarea reformei sistemului public de pensii. Potrivit acestor surse, Executivul comunitar spune că reforma sistemului public de pensii va fi evaluată în contextul viitoarelor cereri de plată din PNRR.
„Anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului României precizează că ‘Un scop al noii legi trebuie să fie menţinerea cheltuielilor totale cu pensiile publice (inclusiv toate schemele existente de pensii publice) stabile pe termen lung (2022-2070) la 9,4% din PIB”, spun sursele respective.
Acestea au mai spus că aprobarea PNRR-ului României arată ”jaloanele şi ţintele, obligatorii din punct de vedere juridic, legate de diferite reforme şi investiţii pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a primit plăţile corespunzătoare”.
Anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a PNRR-ului României arată că data limită pentru noua lege a pensiilor este T1 din 2023. După acest termen urmează evaluarea îndeplinirii jalonului de către Comisie, pe fondul cererii celei de-a patra cereri de plată.
Revizuirea pensiilor speciale
Sursele respective mai spun că există și un jalon special, făcând referire la cel care prevede revizuirea pensiilor speciale, aici fiind incluse și cele militare. Acest jalon are ca termen limită finalul acestui an.
„Acest lucru este parte a reformei generale a sistemului public de pensii, care este un element-cheie al PNRR-ului României. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestui jalon va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată”, conform surselor de la Bruxelles.
Este nevoie de ajustări la PNRR
Anterior, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, după mai multe discuții la Bruxelles, că s-a ajuns la concluzia că este nevoie ca PNRR-ul României să sufere anumite ajustări, subliniind că nu există timp pentru renegociere. Potrivit premierului, o renegociere ar însemna o pierdere de timp și de resurse.
Șeful Guvernului de la București a mai spus că s-a discutat de „principiu” despre plafonul de 9,4% din PIB asumat prin PNRR pentru pensii.
„Am convenit cu doamna preşedintă (Ursula von der Leyen, preşedinta CE – n.r.) ca acest indicator să poată fi înlocuit cu indicatori de disciplină fiscală, având la bază studiul Băncii Mondiale, iar detaliile tehnice legate de modalitatea în care se va proceda vor fi stabilite la nivelul comisiilor de specialitate”, a afirmat premierul.
Nu în ultimul rând, președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, a declarat că la finalul acestui an se va termina discuția cu privire la pensiile special printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Muncii.