Fitch a întors legea pensiilor pe toate fețele
Fitch Ratings, una dintre cele mai importante agenții de profil din lume, spune că noua lege a pensiilor din România ar putea prezenta un risc fiscal pe termen mediu. Specialiștii agenției susțin că legea subminează sustenabilitatea sistemului de pensii.
„Noua lege a pensiilor a României ar putea avea ca rezultat o traiectorie mai puțin favorabilă a datoriei suverane și ar putea slăbi credibilitatea fiscală pe termen mediu, dacă este implementată conform planificării și fără măsuri compensatorii”, spune Fitch Ratings, una dintre cele mai importante agenții de rating din lume.
Impactul eventual va depinde de direcția mai largă a politicii fiscale, inclusiv de eforturile de a părăsi Procedura de deficit excesiv în curs.
Noua lege, care a primit aprobarea Parlamentului pe 20 noiembrie, are scopul de a elimina neconcordanțe în modul în care sunt calculate pensiile de stat, ca parte a eforturilor de îmbunătățire a sustenabilității pensiilor publice în cadrul Planului național de recuperare și rezistență al României (PNRR).
Vârsta de pensionare pentru femei va crește la 65 de ani până în 2035, iar indexarea se va baza pe ratele medii ale inflației de anul viitor.
Cu toate acestea, consideră Fitch, un element neașteptat al reformei este recalcularea planificată, care va duce la o creștere a aproximativ trei milioane de pensii cu o medie de 22% în septembrie anul viitor, potrivit guvernului.
Scade și ratingul de țară
Noua Lege a pensiilor are ca efect scăderea ratingului de țară, spun estimările agențiilor de specialitate. Noul act normativ aduce presiuni în plus și creşte riscurile fiscale. Ratingul de ţară al României este acum la „BBB minus”. Acesta este ultimul calificativ din categoria investment grade, cu perspectivă stabilă. Evaluarea a fost făcută pentru Bloomberg de către analiştii de la Moody’s Investors Service şi Fitch Ratings.
Legea mai are nevoie doar de promulgare. Conform ei, anul viitor vor fi două majorări de pensii. Impactul bugetar va fi ridicat. El a fost estimat de către ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la de 0,6% din PIB pentru 2024.
Mai mult decât atât, în 2025, impactul crește la 1,7% din PIB. Potrivit lui Petter Bryman, analistul șef de la Moody`s, asta va creşte deficitul fiscal al României, care este și aşa ridicat.
România are probleme în a ţine în frâu deficitul bugetar pentru acest an. El este la aproximativ 5,5% din PIB. Dar ţinta iniţială era de 4,4% din PIB.