Potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern, care a intrat în vigoare pe 15 decembrie 2022, moştenitorii pot opta dacă primesc direct banii din Pilonul II ai persoanei decedate sau în contul lor din Pilonul II.

În vechea reglementare, dacă moştenitorii erau participanţi la Pilonul II, primeau sumele în contul lor din Pilonul II, fără posibilitatea de a opta pentru intrarea în posesie a banilor, iar dacă nu erau participanţi în Pilonul II intrau direct în posesia banilor.

Cum pot obține moștenitorii banii din Pilonul II de pensii?

De asemenea, plata către beneficiari se face la cerere fie ca plată unică, adică vor primi toţi banii odată, fie ca plăţi eşalonate, în care sumele le vor fi acordate pe o perioadă de cel mult 5 ani.

Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din Pilonul I, adică pensiile din sistemul public.

Este important de știut că, în condițiile în care optează pentru încasare sumei în tranșă unică sau eșalonat pe 5 ani, participanții și moștenitorii trebuie să achite, pe lângă comisionul bancar și taxe și contribuții către stat.

Este vorba despre impozitul pe venit de 10% și de contribuțiile de 10%. Dacă pensia se încasează lunar ea vine cu o deductibilitate de până la 2.000 de lei. Administratorul își ia comisioanele pe perioada de contributivitate.

Alte schimbări importante

Moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) care decedează înainte de a se naște dreptul la pensie au acum posibilitatea de a încasa activul într-o plată unică sau, în tranșe, pe 5 ani.

Până pe 24 decembrie anul trecut, moștenitorii puteau doar să transfere activul în propriul cont de pensie privată, urmând să încaseze totalul atunci când erau pensionați la termen sau pe caz de boală. Este una dintre modificările cu impact direct asupra celor 7,9 milioane de participanți adusă, printr-o OUG concepută la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

O a doua modificare cu impact direct este eliminarea comisionului de administrare în valoare de 0,5% din contribuția virată lunar.

În al treilea rând, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de 3 ani, așa cum se întâmpla până acum. Moștenitorii pot solicita plata oricând.