Guvernul de coaliție din Spania, o țară în care mai mulți români aleg să lucreze, a ajuns la un acord cu privire la pensii.
Mai precis, surse din cadrul negocierilor au precizat pentru Reuters că Guvernul de coaliție spaniol a ajuns la un acord cu privire la schimbările în sistemul de pensii. Aceste modificări vor transfera cea mai mare parte a costurilor către cei care au venituri mai mari.
Această reformă a fost o condiție impusă de Bruxelles pentru ca Spania să primească a patra tranșă de bani din fondurile de recuperare europene post-pandemie. De asemenea, reforma a fost și un motiv de ceartă în interiorul coaliției de guvernare, deoarece aceasta încearcă să găsească o soluție pentru creșterea veniturilor, fără penalizarea viitorilor pensionari.
Acordul a fost anunțat vineri dimineața de către ministrul Ione Belarra, liderul Podemos, care a precizat că a fost găsită o modalitate pentru creșterea veniturilor.
Madridul a primit o reacție preliminară pozitivă de la CE
Un purtător al Comisiei Europene a precizat că executivul european a fost informat cu privire la acest lucru, însă o opinie oficială nu va veni decât peste câteva luni.
Totuși, Madridul a primit o reacție preliminară pozitivă de la Comisia Europeană.
Spania nu este singura țară din UE care își schimbă sistemul de pensii. Amintim aici protestele din Franța pe tema reducerii beneficiilor sau pe tema majorării vârstei de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani, transmite Reuters.
Spania a avut o reformă majoră a pensiilor în 2011
Acum 12 ani, Spania a avut o reformă majoră a pensiilor. Atunci, vârsta de pensionare a fost ridicată până la 67 de ani, însă s-a dovedit că nu este eficientă pentru compensarea costurilor din sistem.
Sistemul resimte o mare presiune din cauza măsurilor precum majorarea plăților pensiilor în ritm cu inflația media de 8,5%.
Cu toate că opoziția nu este de acord, Guvernul dorește să continue cu propunerea exprimată de către principala asociaţie de afaceri din Spania, CEOE.
Ce măsuri are Spania în vedere?
Guvernul spaniol prevede o taxă numită taxa de solidaritate care ca elimina impozitele la contribuțiile sociale pentru cei cu venituri mari, pentru o anumită perioadă.
Contribuția socială, care acum este de 0,6% ar urma să fie dublată. Ea a fost concepută pentru generarea de venituri suplimentare. Guvernul spaniol estimează că veniturile colectate din acest mecanism sunt de 2,8 miliarde euro în 2023.