Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență (OUG) care schimbă substanțial legislația pensiilor private. Dispare comisionul aplicat pe contribuțiile oamenilor, este redus cel de administrare și se introduc mecanisme mai puternice de verificare și intervenție în cazul în care apar probleme. Se încearcă, de asemenea, stimularea investițiilor în proiecte strategice ale României, inclusiv cele finanțate prin PNRR, arată documentul citat.

Autoritățile vor să determine administratorii de pensii private să fie mai precauți atunci când investesc banii celor 8 milioane de români care cotizează obligatoriu 3,75% din salariu, dar și să creeze posibilitatea de a vedea din timp atunci când apar probleme și să intervină în sprijinul contributorilor. Este principalul aspect care reiese dintr-un proiect de OUG gândit la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), adoptat de Guvern și analizat și de Economica. Autorii subliniază că acest act respectă prevederile PNRR.

Actul normativ își propune, de asemenea, să introducă mai multe sancțiuni pentru administratorii care încalcă legea, dar și un regim mai strict de verificare, autorizare și control al administratorilor. Nu în ultimul rând, investițiile riscante în capital privat, denumite private equity, sunt limitate la 1% din active și doar la România sau țările UE, cu posibilitatea ca procentul să urce la 3% doar în cazul în care sunt vizate companii unde acționar este statul român sau 5% dacă este vorba de proiecte prin PNRR.

O măsură importantă este introducerea în premieră a unui comitet special care să verifice modul în care sunt investiți banii contribuabililor.

Astfel, OUG prevede introducerea următoarei obligații: „Consiliul este responsabil cu constituirea unui comitet de investiții și a unui comitet de remunerare care au obligaţia de a înainta anual acestuia sau ori de câte ori este cazul rapoarte privind activitatea desfășurată.”

De asemenea, arată documentul, se stabilește „obligația administratorului de a deține permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni”.

Comisioane semnificativ mai mici

Noua legislație prevede și eliminarea comisionului aplicat pe contribuții , dar și reducerea comisionului de administrare de la 0,5% din activul total la doar 0,2% pe lună. La acesta se mai adaugă un comision calculate în funcție de performanțele fondului, astfel:

„0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei”.